Textilarbetarnas familjer väntar på kompensation

2015-05-07 14:39:41
Den 24 april var det två år sedan fabriksbyggnaden Rana Plaza i Dhaka, Bangladesh, kollapsade. Över                      1 100 textilarbetare miste livet och 2 500 skadades. 

Ännu har inte alla offrens familjer och de överlevande fått kompensation och inga av klädfabrikerna kan räknas som helt säkra.

I kompensationsfonden, som har målet 30 miljoner dollar (cirka 256 miljoner kronor) saknas det fortfarande 6 miljoner dollar (cirka 51,3 miljoner kronor). 

Fackföreningsledare kräver nu att de kedjor som köpt kläder tillverkade i den kollapsade fabriken ska stå för resten av kompensation. Förutom det kräver textilarbetarnas fack att fabriksägarna ser till att byggnader och arbetsplatser blir trygga och säkra för arbetarna.

Efter inspektioner som gjorts enligt en överenskommelse mellan fackföreningar och klädföretagen om brand- och byggnadssäkerhet i Bangladesh har tusentals säkerhetsrisker hittats i fabrikerna.

Av dem som överlevde är över hälften fortfarande arbetslösa, både på grund av arbetsbrist och de fysiska och psykiska skador de fick vid olyckan. 

Många har inte råd med vård och mediciner för att helt återhämta sig, vilket gör att de inte kan arbeta. 

Samtidigt är det få som vill anställa överlevarna från Rana Plaza, enligt ActionAid i Bangladesh.

De överlevande, dödsoffrens familjer och fackföreningar ställer krav på full kompensation, vilket skulle göra situationen mer hållbar och underlätta både för överlevarnas och offrens familjer som har förlorat en hel inkomst till hushållen. 

En del ställer kravet att kompensation ska betalas ut för förlorad lön under resten av livet, då en del aldrig kommer att kunna arbeta igen.

Samtidigt måste det ske enorma förbättringar i arbetsvillkoren för arbetare inom textilindustrin. Arbetsmiljön måste förbättras – bort med de farliga redskapen. Dessutom krävs kortare arbetsdag och en lön som går att leva på. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!