Tiden inne för upprustning av skolan

2012-06-20 16:23:02
Rättvisepartiet Socialisterna samlades 14 juni med skolelever för att protestera mot nedläggningen av Bussenhusskolan i Tensta.
Demonstrationen gick från Tensta torg till Tensta Träff där stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta hade möte.

Bussenhusskolan i Tensta och Bredbyskolan i Rinkeby ska läggas ner.
Politikerna i Utbildningsnämnden motiverar sitt beslut om skolnedläggningarna med att elevunderlaget minskar.
Orsaken till att föräldrar har valt andra skolor till sina barn är dock till stor del att undervisningen i de kommunala skolorna håller lägre ­kvalitet eftersom klasserna har varit så stora.
När det nu finns förutsättningar att ha lagom stora klasser väljer Stockholms stad alltså istället att slå ihop Bussenhusskolan med Gullin­geskolan så att klasserna återigen blir onödigt stora. Detta kommer naturligtvis inte att vinna tillbaka de missnöjda föräldrarna, utan leder bara till att ännu fler väljer privata, ofta religiösa, friskolor.

Demonstranterna i Tensta fråga­de partierna i Stadsdelsnämnden vad de tyckte om beslutet att lägga ner Bussenhusskolan. Svaret blev att det är dåligt att betala för stora outnyttjade lokaler och att resurserna bör satsas på undervisning istället.
– Jag har inga som helst problem med att man lägger ner skolor när elevunderlaget sviker, sa Ole-Jörgen Persson (M).
De rödgröna partierna i nämnden höll inte med om detta:
– Stadsdelen har hög andel ungdomar. Därför behöver vi flera skolor, sa Awad Hersi (MP).
Miljöpartiet har reserverat sig mot beslutet i ­Utbildningsnämnden.
Flera i publiken påpekade att högerpartiernas väljare bor i andra delar av staden och att nedskärningar­na på skolor och ungdomsgårdar i ytterstaden därmed inte påverkar deras väljare.
Genom att göra klasserna ­mindre skulle man kunna utnyttja alla lokalerna och samtidigt göra undervisningen bättre, särskilt för de elever som behöver extra mycket stöd.

Sebastian Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!