Till gatorna mot högern

2018-03-07 16:20:38
Söndagens förfärliga valresultat i Italien var inte oväntat. Det var ett val som handlade om graden av högerpolitik i en atmosfär förgiftad av Trumpkopiors rasism.
Oundvikligen kommer denna högerreaktion att föda en ny rörelse av motstånd, kanske redan med början i att demonstrationerna den 8 mars samlar fler än vanligt.
Högerextrema Lega (tidigare Lega Nord) ledare Matteo Salvini hävdar att han är valets vinnare. Salvini är en stor beundrare av Donald Trump och Ungerns Victor Orbán, vilket säger allt om vad han och hans parti står för. Men M5S (Femstjärnerörelsen), ett populistiskt parti med oändligt många skepnader, tycks få flest röster.
Det socialdemokratiska regeringspartiet Partido Democratico är valets stora förlorare. Det är mycket möjligt att valförlusten följs av att partiet rasar samman.
När det stod klart att det skulle gå utför med Partido Democratico sökte den härskande klassen och EU skydd bakom Silvio Berlusconi och hans parti Forza Italia. Att Berlusconi, en sexistisk förbrytare, utnämndes som en oas av stabilitet och trygghet i ett hav av kaos berättar en del om djupet och omfattningen av Italiens politiska kris.
Arbetarna har inget politiskt parti, men även den härskande klassen saknar ett politiskt redskap som man anser sig kunna lita på. Det är hela havet stormar. Efter valet väntar en ny regeringskris, om en ny regering överhuvudtaget kan bildas.
Ytterst är den politiska krisen en följd av den italienska kapitalismens stagnationskris. Den italienska ekonomin är fortfarande åtta procent mindre än den var innan den globala kapitalistiska krisen slog till 2008. Nästan en av tre i Italien – 18 miljoner människor – lever i fattigdom eller i risk för fattigdom. Var tredje ung person går utan jobb, och i södra Italien är nästan varannan ung arbetslös.

Den en gång så starka italienska vänstern och fackföreningsrörelsen är kraftigt försvagade efter år av självutplånande kompromisser och politiska kursomläggningar högerut. Men rullgardinen är inte helt neddragen. En ny vänsterkoalition vid namn Potere al Popolo (Makten till folket) har fötts. Valrörelsen kantades av antirasistiska manifestationer och i Italien växer en ny kvinnorörelse fram.
De partier som idag hävdar att man vann valet i Italien kommer mycket snart att beklaga valutgången. Det gäller inte minst om samma partier bildar regering. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!