Tjockskallarnas uppror

2017-05-10 18:03:42
Jag skulle rekommendera denna bok för 7-10-åringar. Tips: Det är kul att öva sig på att läsa själv.

Boken handlar om en by som heter Uggledalen på 1600-talet. En dag säger kungen att det måste skickas soldater till Danmark för att vara med i kriget. Men det går inte folket i Uggledalen med på! De samlas alla i en stuga och pratar ihop sig. Folket i Uggledalen lurar kungens rekryterare när dom kommer och slipper undan den här gången. Men så småningom fattar kungen att han har blivit lurad och skickar sändebud igen. Den här gången ska dom inte slippa undan tänker prästen herr Petrus när han berättar nyheten på söndagen. Men folket i Uggledalen är listiga den här gången också! Tredje gången försöker kungen med att bara hämta fem soldater. Men då har folket i Uggledalen fått nog och flyttat upp i bergen istället innan soldaterna har kommit och sedan dess finns inte ens Uggledalen med på kartan längre. Men ska dom komma tillbaka ändå?

Jag tycker att boken är bra och man lär sig mycket om hur det fungerade på den tiden och man förstår att det var mycket elände med allt krig och så.
Människorna i Uggledalen är väldigt modiga som vågar stå upp för det dom tycker och försöker protestera mot kungen. Dom är även väldigt listiga när dom lurar landshövdingen.

Boken är inte så lättläst och det är ganska liten text men jag klarade det och jag är nio år gammal. Innehållet är jättebra och man lär sig mycket men det kan dyka upp några svåra ord och då kan det vara bra att fråga någon vuxen vad det betyder eller hur det uttalas så att man kan lära sig något nytt.

Författare: Kalle Holmqvist
Förlag: Murbruk Förlag
Sidantal: 128
Utgivningsdatum: februari 2017

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!