Tog ut miljardvinst – nekade våldtäktsoffer kvinnlig psykolog

2013-01-28 15:24:44
Hon var en av dem som våldtogs av den före detta polis­chefen Göran Lindberg. När hon senare, för att bearbeta händelsen, försökte få hjälp av en kvinnlig psykolog istället för en manlig, nekades hon det av verksamhetschefen Ola Gefvert.

”Ola Gefvert är psykiater och verksamhetschef för de privata företag som driver Närpsykiatrin i Enköping och Norra Uppland; Heby, Älvkarleby Tierp och Östhammar”, skrev sverigesradio.se.
Förra året gjorde han en miljonvinst i sina företag. Ändå vägrade han att skicka henne till en kvinnlig psykolog. Han tyckte att hon skulle ”sköta sig” i ett halvår först.
”I en dold inspelning säger Ola Gefvert att hon måste ’sköta sig’ ett halvår innan han ska ’köpa’ en kvinnlig psykolog, som han uttrycker det”, skriver sverigesradio.se den 18 janu­ari.
– Det finns inget stöd för att det blir bättre för att man pratar med en kvinna, säger han i inspelningen och fortsätter med att förminska hennes trauma genom att säga att det hon har varit med om ”är ingenting jämfört med vad de tjejerna varit ute för”.

Gefvert menar att han kan övervä­ga att ”köpa en kvinna”, med andra ord anställa en kvinnlig psykolog, om den unga kvinnan (kallad Nora i Sveriges Radio) bara sköter sig i ett halvår. Flera ställde den uppenbara frågan om ekonomiska motiv kan ha legat bakom Gefverts arroganta och förringande nekande av ­”Noras” förfrågan?

”Finns det någon risk att du sitter på två stolar, att du bestämmer vilken vård hon ska ha och att det är du som tjänar pengar på de här företagen?”, frågar sverigesradio.se.
– Det är alldeles riktigt att jag tjänar pengar på de här företagen. Det kan du ge dig tusan på, men jag ­tjänar mindre än om jag skulle vara överlä­kare på Akademiska sjukhuset. Det är jättetråkigt, svarade Ola Gefvert då.
Under 2011 plockade Ola Gefvert ut en knapp miljon kronor i vinst från sina företag.
Aftonbladet uppger idag (tisdag) att Gefvert får sparken efter avslöjandet.

Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!