Tomhänta borgare bara pratade på

2011-09-15 20:37:57
På kommunfullmäktiges debattimme om barn och ungas hälsa i Haninge, tävlade de etablerade partierna om vem som kunde slänga sig med finast formuleringar och citera barnkonventionen bäst. Det var först när Lina Thörnblom, Rättvisepartiet Socialisterna (RS), äntrade talarstolen som konkreta verklighetsbeskrivningar om barnfattigdom, klassklyftor och högerpolitikens ansvar blev gällande.

– Skillnaden mellan rika och fattiga områden är större än någonsin, framförallt i storstäderna. I Jordbro är medelinkomsten 65 procent av kommunens genomsnitt. I vissa kommundelar är medelinkomsten mellan dubbelt och tredubbelt så stor som i Jordbro. Det skulle kosta 15 miljarder kronor att avskaffa barnfattigdomen, sa Lina Thörnblom (RS) och jämförde med 20 storbolags aktieutdelningar i år på 88 miljarder kronor.
Mötet hettade till när borgarna skulle svara på Vänsterpartiets motion att höja lärartätheten i Haninge till rikssnittet.
– Vi satsar på starkt pedagogiskt ledarskap, sa Grund- och förskolenämndens ordförande Alexandra Anstrell (M) och hänvisade till ’forskning’ som skulle visa att det inte finns något samband mellan klasstorlekar och skolresultat.

– Starkt pedagogiskt ledaskap förutsätter att lärarna inte är tröttkörda, kontrade Mattias Bernhardsson (RS).
Han citerade också en debattartikel där en förälder berättar hur hennes dotter gråter när hon kommer hem från skolan där det går 29 elever i en klass och hur sonen som har dyslexi inte får hjälp.
– Borgarna i Haninge kan ju ringa upp dessa elever och säga att de kan bara de vill och att personaltäthet inte alls spelar någon roll. Om Moderaternas så kallade forskning, har vi många gånger tidigare sagt att ni inte kan jämföra små specialklasser med normalklasser för att fuska fram ett negativt samband mellan små klasser och dess resultat. Ni fuskar ju värre än någon elev någonsin fuskat i skolan, konstaterade Mattias Bernhardsson (RS).

Ett exempel han använde på vad som skulle behövas var Nossebro skola. Den gick från att ha näst lägst till högst antal behöriga ansökande elever till gymnasium. Där avskaffades nivågrupperingarna i olika ämnen  och eleverna fick istället stöd i klassrummet genom insatta  specialpedagoger:
– Detta hjälper inte bara de som behöver extra stöd. Elever som kommit längre och har lättare för sig utvecklas också av att få träda ur elevrollen och träda in i en lärarroll. Därför är det viktigt med integrerade klasser, sa Mattias Bernhardsson (RS) med en känga mot borgarnas vilja att dela upp elever i elit-, normal- och särklasser.
Alexandra Anstrell (M) liknade förslaget att anställa fler lärare som att "kasta pengar i ett svart hål" och med att citera en ’politikerkollega’: "anställa 100 idioter  och hoppas på det bästa".
Detta borde ge en bild av den borgerliga majoritetens svagheter.
Rasistiska Sverigedemokraterna röstade i vanlig ordning med borgarna, d v s för att avslå motionen om att höja lärartätheten.
RS Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!