Tomma partier i kris

2011-09-04 16:54:02
Sverigedemokraterna (SD) rasade från 4,8 procent till 2,9 i förra veckans mätning i Dagens Nyheter. Uppenbarligen ville var fjärde SD-väljare distansera sig från partiets ideologiska band till den norske terroristen Anders Behring Breivik.

Efter den fruktansvärda massakern på Utøya och bombdådet i centrala Oslo den 22 juli stod det klart att Sverigedemokraterna var ett av Breiviks favoritpartier. Den högerextreme terroristen använ­de samma hets om ­”islamisering” som SD och rekommenderade samma bloggar, t ex den ­numera ökände Fjordman. En av Breiviks mentorer, Alan Lake från English Defence League, var 2009 huvudtalare på SD:s konferens mot islam.
Faktum är att Sverigedemokraterna har kommit lindrigt undan i media efter den 22 juli. Men SD-ledaren Jimmie Åkesson har ändå klagat över att de har kritiserats. SD har av taktiska skäl ställt in flera planerade arrangemang, t ex en konferens i riksdagshuset.

Sverigedemokraterna är ett hot mot alla ungdomar och arbetare på grund av sitt försök att splittra folk efter religiösa och etniska linjer. SD:s hets, med ­muslimerna som huvudmåltavla under de senaste åren, ger råg i ryggen för såna som Breivik och lockar andra etablerade partier att inta liknande ståndpunkter.
Samtidigt är dock SD ett orga­nisatoriskt svagt parti. Som mest kan de samla kanske hundra personer till sina marscher. Många som stödjer SD gör det som en proteströst utan tro på att rasismen verkligen skulle vara en lösning.
Opinionsraset bekräftar denna svaghet. Men fortsatt högerpolitik, kris och oro för framtiden, som förknippas med de andra partierna, ger SD nya chanser.
Mobiliseringar och protester mot SD och rasismen är därför viktiga för att slå tillbaka och stoppa rasismen i dess linda.

Moderaterna ökar till 36,9 procent och är på väg att utplåna Centern och Kristdemokraterna i opinionen. Både C och KD ligger liksom Vänsterpartiet under fyra procent i DN/Synovates mätning.
Centerpartiet har blivit det mest nyliberala partiet, starkast knutet till Svenskt Näringsliv. Att Saab är på väg att gå under kan bilarbetarna och Trotthättan tacka Maud Olofsson för. Den troliga nya ledaren, Annie Lööf, är om möjligt ännu mer nyliberal än Olofsson.
Även Socialdemokraterna tappar på grund av sin obefintliga opposition. S ligger med 32,8 procent klart efter Moderaterna. Partiledaren Håkan Juholt har inget tydligt alternativ till regeringens politik. Han har verkat kritisera försämrade pensioner och avreglerad kollektivtrafik och el, men Socialdemokraterna är själva ansvariga för dessa försämringar. I en debattartikel i förra veckan vädjade Juholt och hans ekonomiske talesman Tommy Waidelich till regeringen om ”en bred samling kring viktiga ekonomiska prioriteringar som värnar Sveriges konkurrenskraft på både kort och lång sikt. Nu krävs samling för Sveriges bästa”.

Vänsterpartiets kris är djup och allvarlig. Som parti är V frånvarande i de embryon till protest­rörelser underfrån som visat sig i år – mot vårdnedskärningar, i asylkampen. De nya medlemmar som gick med efter valet har inte blivit aktiva. I flera kommuner deltar Vänsterpartiet i nedskärningspolitik.
Att fyra partier hamnade under 4-procentsspärren i Synovate är ett uttryck för partiernas ­svaghet. Centerpartiets ledarval sker via debatter som genom att knappt locka några andra än journalister visar hur svagt partiet är. Men på grund av media och utan verkliga alternativ hålls partierna vid liv, som även kan ge nya tillfälliga och ihåliga uppgångar. det är vad som just nu sker med Moderater­na, som är nästa politiska ­bubbla att spricka.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!