Toppmöte för ett EU i kris

2017-11-15 18:23:35

foto: EU-kommssionen


Det är ett EU i kris som har toppmöte i Göteborg fredag den 17 november. Bakom en fasad av ”sociala frågor” är politikerna nästan bara eniga om att stoppa de som flyr från krig från att ta sig till Europa. Och att rusta upp militären.

Statsminister Stefan Löfven säger att toppmötet ska ”se till löntagarnas intressen”. Men både EU och den svenska regeringen driver en politik som fortsätter de privatiseringar och åtstramningar som har skapat rekordstora klyftor. I södra Europa har EU tvingat igenom extrema nedskärningar som gör att massarbetslösheten permanentats i Grekland, Spanien och Portugal.
Samtidigt har motsättningarna inom EU skärpts under krisåren. Högerregeringarna i Ungern och Polen är i skarpa konflikter med EU-topparna i Bryssel, och fler regeringar går i den riktningen, som den nyvalda i Tjeckien.

En ännu större huvudvärk för EU är Brexit, Storbritanniens utträde ur EU. Premiärminister Theresa May kommer att närvara i Göteborg, mest som en påminnelse om den brittiska ekonomins betydelse för Europa. Att folkomröstningen i Storbritannien sa ja till utträde var ett uttryck för ett missnöje över hela åtstramningspolitiken. EU uppfattas helt riktigt av arbetare och unga i Europa som ett organ för banker och storföretag.
Med toppmötet i Göteborg hoppas både EU och den svenska regeringen att denna trend ska vända och att EU:s popularitet ska öka.
Toppmötet ska inte fatta några beslut. Förhoppningen hos Löfven och andra politiker är att det ska räcka med en deklaration om ”20 principer för ökade sociala rättigheter”. Bland dessa finns ”rättvisa arbetsvillkor”. De 20 punkterna finns redan med i tidigare EU-deklarationer, men samlas nu i en ”social pelare”. Detta förändrar dock inte det faktum att ingen regering eller arbetsgivare riskerar något genom att strunta i dessa principer.

200 personer ska delta i toppmötet, däribland representanter för Svenskt Näringsliv och svenska fackledningar. Löfven och EU försäkrar att dess sociala principer också ska öka tillväxten och gynna företagen.
Att toppmötet hålls i Göteborg gör att media påminner om EU-toppmötet i samma stad 2001.
Aftonbladet skriver att detta ”främst blivit ihågkommet för våldsamma motdemonstrationer och kravaller mitt i centrala staden”. Men Göteborg 2001 var framför allt stora fredliga demonstrationer mot EU och mot USA:s president George Bush som var på besök. Det var polisens hårdhänta agerande som provocerade fram de olycksaliga kravallerna. Minst en demonstrant på en fredlig gatufest var nära att dödas av polisens kulor.
Denna gång blir det demonstrationer på torsdag och fredag från Folkrörelsen Nej till EU och nätverket #vistårinteut samt seminarier med bland andra Miljöförbundet Jordens Vänner. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!