Trängselskatten – en straffavgift

2012-11-05 00:04:21


Mötesdeltagarna gjorde tummen ner för trängselskatten.

I ett överfullt Kulturhus på Selma Lagerlöfs torg mötte Socialdemokraterna och Moderaterna en mur av missnöje med trängselskatten, det o­demokratiska förfarandet och den orättvisa straffavgiften som trängselskatten egentligen är. Ilskan gick att ta på i luften innan mötet ens hade börjat.

300 personer kom till Kulturhuset för att ställa frågor och föra fram åsikter till representanter från Socialdemokraterna och Moderaterna. Johan Nyhus, S-kommunalråd, ­förde politikernas talan, medan Jonas Ransgård (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, hukade bakom hans rygg.
Efter en snabb presentation började mötesdeltagarna tala.
– Det här är en vacker skrivbords­konstruktion som helt och hållet försummar Hisingen och framförallt Backa, var den första kommentaren.
– Ska vår pensionärsförening få betala trängselskatt för att ­motionera på Sportlife på Stigs center, frågade en äldre herre och syftade på betalstatio­nerna som hindrar att man åker över E6:an.
– Hur är det med färdtjänst och sjukresor?, frågade en kvinna och fick svaret att de enda undantagen, som slipper betala är utryckningsfordon, militärfordon, diplomatfordon samt utländska bilar och tunga lastbilar på över 14 ton.
– Jag jobbar i Kungälv men bor i Backa. Om jag måste åka kollektivt är jag borta från halv sju på morgonen till halv åtta på kvällen. Är det okej för en småbarnsförälder? Och på de tider jag eventuellt har tid att åka till stan, på helgen, så är det ingen trängselskatt!

En man i publiken krävde svar av Nyhus på varför S inte längre stödjer en folkomröstning.
Efter att ha blivit pressad på avsik­ten med paketet, förklarade Nyhus att avsikten inte bara är att minska trängseln.
– Dels vill vi minska trängseln och dels vill vi minska miljöbelastningen men skatten är också ett sätt att delfinansiera Västlänken. Samtidigt ­säger näringslivet och Handelskammaren att Västsvenska paketet behövs, och det håller jag helt med om.
Kvällens största applåder drog Rättvisepartiet Socialisternas Kristofer Lundberg i sitt inlägg.
– Det är skrämmande att höra hur det socialdemokratiska partiet som påstår sig vara ett arbetarparti totalt struntar i arbetare, låginkomst­tagare och pensionärer. Men ni säger att ni kan tänka er att fundera över beslutet om handeln och näringslivet drabbas.
– Vilka är det som tjänar och vilka som drabbas är viktig att se på i alla politiska beslut. Och vilka Moderaterna vill ska tjäna vet vi. Vi har sett den ena skattesänkningen efter den andra; förmögenhetskatt, fastighetsskatt där de rika tjänar, men när vanligt folk i förorterna drabbas då är M starka försvarare av trängselskatt. Nä, om ni vill ha betalstationer kan ni placera dem i Hovås eller Askim.
Moderatorerna ville ta micken ifrån Kristofer, men publiken ropade ”Fortsätt!”.
Kristofer avslöjade det falska i miljöargumenten och krävde utbyggd och gratis kollektivtrafik. Han varna­de också för den ökade segregation som kommer att uppstå när man stänger in de som inte har råd att röra sig inom staden på grund av betal­stationer och ökade priser i kollektivtrafiken.
– Från Askim kan du köra ända till Järntorget inne i centrum utan att betala, men vi ska inte kunna köra till andra sidan vägen för att handla, sa en herre.
– Sätt upp en betalstation på 158:an!, ropade någon i publiken och fick svar från någon annan:
– Fast ni vill väl inte ha trängselskatt där ni själva bor?

Den enda gång Johan Nyhus lyckades få applåder var när han konstate­rade att om man inte var nöjd med de folkvalda politikerna, fick man rösta bort dem i nästa val.
Men när han i nästa andetag påpekade att det finns två partier som är emot trängselskatten, Vägvalet och Sverigedemokraterna, uteblev applåderna.
En kvinna reste sig upp och var riktigt förbannad.
– Står du som socialdemokrat och säger att jag ska rösta på SD om jag är emot avgiften. Är du inte riktigt klok?
Vägvalets ordförande, Theo Papaioannou, frågade politikerna om hur de skulle ställa sig till en folkomröstning, men förde inte fram något eget alternativ. Detta avslöjar att enfrågepartiet står utan politiskt program och svar. Vägvalet har suttit i kommunfullmäktige sedan 2010 och inte på något sätt deltagit i att bygga ett motstånd mot trängselskatten, deras enda fråga.

Kvällens möte med politikerna avslöjade återigen vilkas sida S står på, och att det inte är arbetares och fattigas, utan näringslivets och höginkomsttagarnas.
Man står bakom Västsvenska paketet trots att det är dåligt utrett och ofantligt kostsamt och man står i armkrok med Moderaterna mot stadens arbetare och låginkomsttagare.
Stefan Berg
Demonstrera: Skrota trängselskatten!
  • För gratis och utbyggd kollektivtrafik
8 november 17.30 utanför kommunfullmäktiges möte Gustav Adolfs torg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!