Transportavtal efter en timmes strejk

2013-05-02 08:57:31
Transportstrejken den 24 april varade i en timme. Sedan slöts avtal mellan Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund.  

Transports ordförande Lars Lindgren kallar avtalet en stor framgång. Arbetsgivarna kan nu inte längre ta in bemanningsföretag hur de vill, ­detta måste förhandlas och det lokala facket har insyn.
Transport hade krävt att frågan först måste gå till tidigare uppsagda arbetare om anställning innan bemanningsföretag får ­anlitas.
Transport fick en lösning som går längre än Byggnads – där hamnade frågan om huvudentreprenörens kontroll av underentreprenörerna i en arbetsgrupp. För Transports del liknar kravet på förhandlingar om bemanning det som Handels kämpa­de till sig förra året: att det blir krångligare för arbetsgivarna, men inget stopp.
När det gäller lönerna hade Transport krävt 860 kronor i ett ettårigt avtal, men fick i linje med andra fack 1 827 kronor på tre år.
Under den korta strejken var Offensiv utanför DHL i Västberga i Stockholm. Där träffade vi bland annat Dragan, terminalarbetare.
Han berättade att det är ett problem med de inhyrda. Vissa jobbar jämt, detta skruvar upp arbetstempot och splittrar arbetsgruppen. Uppslutningen i den korta strejken på DHL Freight i Västberga var bra. Det är bara 15 terminalarbetare i varje team och alla, förutom några oorga­niserade, deltog i strejken.

Den 26 april slöt Transport och BA även avtal för miljöarbetarna.
Avtalet låg i linje med det avtal som undertecknats efter en timmes strejk.
Bevakningsavtalet är fortfarande under förhandling och Transport har varslat om strejk till den 14 maj, om inget avtal är slutet innan dess.
Elin Gauffin 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!