”Treewashing” räddar ingen regnskog

Avverkningstakten av Amazonas har fördubblats de senaste tre åren. Foto: Sentinel Hub / Flickr CC

Trots att det råder en uttalad konsensus om att vi måste bevara regnskogarna för att förhindra klimatkrisen fortsätter skövlingarna av Amazonas regnskogar. Under de senaste fem decennierna har Amazonas krympt med 17 procent.

ANDREAS LINDGREN

Avverkningstakten sjönk något mellan 2012-2018, men har fördubblats de senaste tre åren under Jair Bolsonaros ledarskap, rapporterar The Yucatan Times den 12 juli, och enligt Greenpeace den 1 juli slogs ett nytt rekord i antalet skogsbränder till följd av olovliga skogsskövlingar i juni månad i år.
I Dagens Nyheter den 9 juli förklarar latinamerikakorrespondenten Henrik Brandão Jönsson att skogsskövlingarna har kopplingar till den globala timmermarknaden. Boskapsuppfödare behöver betesmark till sina nötkreatur och anlitar därför kriminella gäng för att skövla skogen. Som betalning får skövlarna välja ut de träd som är eftertraktade på marknaden för att sälja vidare. Därefter bränner man ner den skog som finns kvar.
Det är vanligt att skövlingarna ökar när det är valår, men trenden är extra tydlig just detta år. Anledningen tros vara att skövlarna vill passa på så mycket som möjligt nu, eftersom de inte vet om nästa regering kommer att straffa dem hårdare.

Det går att se en motreaktion till det senaste halvseklets stora skogsavverkningar i den globala träplanteringsrörelsen.
Frilansskribenten Zach St. George menar i ett reportage för The New York Times Magazine den 13 juli att rörelsen kan spåras tillbaka till 2006, då den kenyanska parlamentarikern och nobelpristagaren Wangari Maathai initierade kampanjen Plant for the Planet, tillsammans med bland annat FN:s miljöprogram. Målet var att plantera en miljard träd.
Den då nioåriga tyske skoleleven Felix Finkbeiner inspirerades av detta, och under ett föredrag i skolan uppmanade han sina klasskamrater att plantera en miljon träd, vilket lade grunden till en barn- och ungdomsrörelse med samma namn: Plant for the Planet.
Samma år som Wangari Maathai gick bort (2011) talade Felix Finkbeiner inför FN, och hans barn- och ungdomsrörelse tog så småningom över ledarskapet för träplanteringssatsningen, som expanderade i sin vision och anammade det poetiskt klingande namnet ”The Trillion Tree Campaign”. Idén var lika enkel som säljbar: planterar vi tillräckligt många träd kan vi stoppa den globala uppvärmningen.

Fetischeringen av trädet, som planetens ståtliga räddare, har skapat mängder av vinstdrivande och icke vinstdrivande organisationer som riktar in sig på att plantera träd. Idén gör det möjligt för den med dåligt klimatsamvete att på ett enkelt sätt sona för sina synder.
Inte undra på att storföretag som H&M och Klarna basunerar ut att de planterar träd. Fenomenet har på senare år börjat kallas för ”tree­washing”.

Men Felix Finkbeiner har växt upp. Han och de forskare som tidigare har varit de mest ivriga förespråkarna för the Trillion Tree Campaign har numera en mer nyanserad syn på saken.
Det är helt enkelt inte möjligt att ersätta en regnskog, som växt fram organiskt över miljontals år, genom att plantera trädskott.
Många av de träd som planteras dör innan de hunnit växa sig stora nog för att lagra signifikanta mängder koldioxid, och forskning har visat att skogar med hög artdiversitet lagrar mer koldioxid än planterade skogar.
Det går alltså inte att plantera ett nytt Amazonas. Klimatrörelsen måste fokusera på att bevara regnskogen, och för att lyckas med det krävs ett annat ekonomiskt system. Det är vinstjakten som är anledningen till att Amazonas brinner. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!