Trots akut vårdkris – syrisk läkare hotas av utvisning

2015-12-16 13:06:33

foto: Peter Van den Bossche
Inhuman och irrationell flyktingpolitik – sorglig vardag i Sverige.

Byn Kall i Åre kommun har cirka 100 invånare. I höstas mer än fördubblades antalet invånare då byns två hotell fylldes av asylsökande. En av de asylsökande som har kommit till Kall är den syriska läkaren Mral Kechechien, som nu hotas av utvisning.

Mral upptäckte snabbt efter att hon hade kommit till byn att hon kunde göra en insats och hjälpa de 230 asylsökande i Kall. Hon skaffade sig också praktik vid hälsocentralen i Järpen. Där gör hon stor nytta med sina medicinska, men också språkliga och kulturella, kunskaper. 

I Åreområdet finns det många asylsökande, de flesta likt Mral från Syrien. Därför är hennes kunskaper och erfarenheter ovärderliga. Hon har nu fått ett erbjudande om jobb inom sjukvården i Åre kommun. Allt ser alltså ut som en solskenshistoria för en flykting i Sverige. Men så är inte fallet.

När Mral flydde från krigets Syrien tog hon sig till Armenien. Där stannade hon ett tag och studerade litet innan hon kände att Armenien inte var säkert.

Hon fick kontakt med flykting­smugglare som rådde henne att skaffa ett armeniskt pass, vilket hon gjorde. Syrien och Armenien har ett avtal länderna emellan som gör att många syrier har dubbla pass. Detta armeniska pass som skulle hjälpa henne visar sig nu snarare stjälpa henne då Migrationsverket vill utvisa henne till Armenien.

Det är ett besked som har väckt starka reaktioner inte enbart i Kall och Järpen, där namnlistor har lagts ut, utan även regiondirektör Björn Eriksson i region Jämtland-Härjedalen reagerar. Han påpekar att Mrals kompetens är viktig – medicinskt, språkligt och kulturellt. Förutom arabiska och den svenska hon har hunnit lära sig på ett år behärskar hon ytterligare fyra språk. 

I ett läge där det är svårt att rekrytera läkare till glesbygdsorter som Järpen verkar det ovanligt dumt att utvisa en läkare som har erbjudande om ett jobb. För Mral väntar nu en kapplöpning med tiden. Ska hon lyckas få fram dokumentation från krigets Syrien, dokumentation som visar att hon kommer från Syrien och inte Armenien? Ska ett arbetstillstånd bli klart i tid? 

Regeringens flyktingpolitik visar åter sitt rätta ansikte. I byn Kall, där man i höstas var tveksamma till 230 nya byinvånare, kämpar man nu för att läkaren Mral ska få stanna. 

Tydligare kan inte sägas att regeringens flyktingpolitik inte går i takt med befolkningens åsikt, vad än medias upphaussade ”flyktingkris” vill få oss att tro. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!