Tungelsta vårdcentral tas över av skumraskbolag

2016-10-06 13:24:23

foto: Mattias Bernhardsson


Ända sedan det blev klart att privata Aleris stänger vårdcentralen i Tungelsta för att de inte kunde göra nog med vinst har Rättvisepartiet Socialisterna (RS) krävt en landstingsstyrd vårdcentral utan vinstintresse – ett krav som fick masstöd och applåder när Hälso- och sjukvårdsrådet Anna Starbrink (L) pressades i ett fullsatt Tungelsta kyrka.

–Oavsett vilket privat bolag som tar över kommer vinstintresset att vara det som styr och det kommer att innebära mindre säkerhet för patienterna i Tungelsta. Detta gäller i hela vården, säger Katja Raetz, sjuksköterska och medlem i RS i Haninge.

Även Haninges kommunalråd Meeri Wasberg (S) medgav att hon ”struntade i” om det var offentligt eller privat ägt. Och här kommer resultatet: Privata ”Familjeläkarna AB” tar över, ett företag som har skattefuskat för vinst och vilkas arbetsvillkor har kritiserats från flera håll.

Läkare på företagets vårdcentraler i Jönköping ansåg att de dåliga arbetsvillkoren hotade patientsäkerheten samt vittnade om hur de tillrättavisas om de remitterar patienter till undersökningar ägarna anser vara för kostsamma.

Företagets grundare Staffan Larsson har utretts för bokföringsbrott av Ekobrottsmyndigheten. Kalibers granskning visade att pengar trollades bort till skattefria vinster genom att moderbolaget FL Holding fakturerade dotterbolaget Familjeläkarna varpå pengarna sedan delvis har gått till investeringar, vilka i sin tur har värderats ner till noll kronor och döpts om till konsultkostnader.

– Landstingspolitikerna fick veta planerna på att stänga vårdcentralen i Tungelsta redan 2015. De har haft gott om tid att förbereda egen drift och rekrytering. Istället vägrade de att ta sitt ansvar för en långsiktig lösning. Och nu tar de den enda intressenten som slutligen hör av sig, utan någon tanke på vad det innebär för arbetsvillkor, patientsäkerhet eller framtiden, säger Lina Rigney Thörnblom, kommunfullmäktigeledamot för RS i Haninge.

Landstinget ska ta slutgiltigt beslut att godkänna Familjeläkarna AB inom kort. Rättvisepartiet Socialisterna kräver fortfarande att landstinget tar över och fortsätter att kämpa för en vård fri från privata vinster och nedskärningar. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!