Tunisien: Våg av brutala attacker mot kvinnors rättigheter

2013-06-02 06:33:57


Tusentals kvinnor har gått ut på gatorna i Tunisien för att protestera mot regeringens kvinnofientliga politik och brutala försök att vrida klockan tillbaka.

Den tunisiska regeringen välkomnar wahhabistiska imamer och schejker med öppna armar. Den egyptiske predikanten Wajdi Ghonim, som förespråkar och glorifierar kvinnlig omskärelse, har hållit föreläsningar i många regioner i Tunisien under februari 2012.

Delar av det styrande Ennahdapartiet har nära band till wahhabismen (en ultrareaktionär version av sunniislam) och den ideologiska ryggraden i det kapitalistiska och teokratiska saudiska systemet.
Ministern för kvinno- och familjeangelägenheter, Sihem Badi, förblir tyst angående det nya fenomenet med ”Nikahs jihad”. Detta involverar omkring 20 unga tunisiska flickor som har förts bort för att tillgodose de sexuella önskemålen hos de jihadister som bekämpar Syriens Assadregim.
Ställda inför oron hos de ­föräldrar och familjer som rapporterade om deras tonårsflickors fösvinnanden efter att det upptäcktes att de kan ha förts till Syrien, manade ministeriet för kvinno- och familjeangelägenheter till mer föräldraansvar och fördömde bristen på religiös utbildning!

En växande och oemotsvarad våg av överfall och våldtäkter ­rapporteras också från åtskilliga av landets regioner. I februari våldtogs en gravid kvinna av två råskinn framför ögonen på hennes man, som inte kunde ­göra någonting.
Den 23 mars 2013 blev en funktionshindrad 11-årig flicka ­våldtagen i Boumhel, i Tunis södra förorter. Den 26 mars blev två 14-åriga ­flickor på väg ifrån sin privatlärares hem våldtagna av två män i Le Kef. I ­Beja, i landets nordvästra del, blev en 20-årig funktionshindrad kidnappad och våldtagen av en grupp personer, vilket ledde till att offret blev gravid.
En annan kvinna våldtogs på gatan i Kairouan av en polis och två av hans vänner; i samma stad blev en mor och hennes syster offer för ett rån och våldtogs av två kriminella i sitt eget hem.
Detta är emellertid endast de rapporterade och publicerade fallen! Otaliga våldtäktsförsök och fysiska överfall förblir orapporterade.

Kampen för kvinnors rättigheter är viktigare än någonsin under denna regering.
Inför en klart och tydligt kontrarevolutionär och prokapitalistisk regering växer oron för kvinnors situ­ation i Tunisien.
Kvinnors framsteg håller på att knuffas åtskilliga steg tillbaka.
Nu står vi inför en situation då vi måste kämpa för att bevara våra existerande rättigheter och skydda kvinnors själva fysiska integritet.
Medan situationen för landsbygdens kvinnor, kvinnliga arbetare på fabriker och hushållerskor blir allt osäkrare är medlemmar i Ennahda i den konstituerande församlingen upptagna med att diskutera återgång­en till månggifte och en konstitution baserad på sharialagar.
Inga framsteg har uttryckts i ­fråga om kvinnors ställning i det tunisiska samhälle, som förblir lägre än mäns, genom ojämlikheter i lönesättning och rekrytering, samt högre arbetslöshetsnivåer och den dubbla börda som är vanlig för kvinnor.
Det omfattande tryck som sätts på kvinnor håller på att bli outhärdligt, med fysiskt och socialt utnyttjan­de å ena sidan, och de huvudsakligen kvinnliga hushållssysslorna och barnuppfostran å den andra sidan. Och så kommer det att fortsätta så länge som det inte finns några klara och tydliga kollektiva svar istället för de individuella ”lösningar” som förespråkas av det kapitalistiska ­systemet.

Vi behöver kämpa för krav som svarar upp emot den organiserade arbe­tar- och ungdomsrörelsens kamp – försvaret av revolutionen och dess fortsättning, för att få slut på den nuvarande makten, med dess funda­mentalistiska åsikter och det kapital som göder den.
Dessa krav måste inkludera anständiga jobb med löner som det går att leva på, utan könsdiskriminering (lika lön för lika arbete); god offentlig och social service, inklusive kostnadsfria offentliga barnavårdscentraler och dagis i tillräckligt stor omfattning och välfinansierat ifråga om personal medelst offentlig finansiering av center för hjälp till kvinnor som fallit offer för övergrepp och våldtäkt.

Aïda, CWI-medlem i Tunisien

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!