Turkiet: HDP:s partiledare gripna

2016-11-04 18:45:51


Erdoğans och AKP-regimens våg av repression fortsätter.

Under natten till den 3 november genomförde den turkiska polisen räder hemma hos flera ledare och medlemmar av parlamentet i vänster- och pro-kurdiska partiet HDP (Folkets demokratiska parti). De två ordförandena i partiet, Selahattin Demirtas och Figen Yuksekdag, tillsammans med ytterligare nio parlamentsledamöter, greps och omhändertogs.

Partiets högkvarter i Ankara angreps också våldsamt. Dessa räder skedde mitt i natten, tillsammans med den vanliga metoden att stänga sociala medier uppenbara försök att stoppa människors ilskna reaktioner från att sprida sig.
Detta följer gripandet av de två HDP-borgmästarna i den kurdiska staden Diyarbakir i söndags. Under de senaste månaderna har demokratiskt valda kurdiska borgmästare godtyckligt avsatts av regeringen och ersatts med utsedda administratörer som agerar i enlighet med statens vilja. Allt detta sker i skydd av kampen mot ”terrorism”, en etikett som används av regimen för att tysta alla oppositionella röster. 
Dessa nya gripanden, med inriktning på inflytelserika personer i HDP och den kurdiska rörelsen, markerar en ny fas i förtrycket som pågår i Turkiet mot allt som står i vägen för president Erdoğan och hans styrande parti, AKP, för stärka sitt grepp om makten.
HDP är i skottlinjen eftersom det är den största oppositionskraften i landet som inte har anpassat sig till det så kallade ”nationella samförstånd” efter försöket till militärkupp den 15 juli. HDP ses av Erdoğan som det viktigaste politiska hindret på vägen till att säkra de nödvändiga förutsättningarna för att etablera en presidentdiktatur.
 
Efter sommarens misslyckade kupp har en svepande kontrakupp ägt rum där angreppen på de demokratiska rättigheterna i landet dramatiskt har intensifierats. Alla genuina oppositionsröster blir måltavlor: många akademiker, journalister och politiska aktivister har gripits, tusentals tjänstemän har förlorat sina jobb och kritiska medier har godtyckligt stängts. I måndags greps redaktören och flera anställda i ”Cumhuriyet”, en av Turkiets största oppositionstidningar. 
Samtidigt eskaleras kriget för att förbättra Erdoğans prestige och regionala ambitioner. Detta ökar risken för mer blodsspillan och osäkerhet för alla människor i Turkiet, Kurdistan och regionen i stort.
Sosyalist Alternatif och hela CWI (den internationella organisation som Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen utav) fördömer dessa nya gripanden och kräver ett omedelbart frisläppande av alla HDP-representanter. Vi stöder gräsrotsmassmobilisering och protester och varnar mot att falla i fällan att svara på statens provokationer genom enskilda åtgärder av våld. En bilexplosion i morse i Diyarbakir, möjligen till följd av arresteringarna som dödade minst åtta personer, är den typ av kontraproduktiva svar som endast kommer att göra regimens repressiva och splittrande mål lättare. Sådana handlingar underminerar byggandet av en effektiv rörelse och enad opposition mot Erdoğans styre.
 
Mer än någonsin behövs de arbetarklassens enighet och solidaritet mot förtryck, terror och krig. Arbetar- och studentrörelsen och resten av vänstern på båda sidor om den etniska klyftan  måste samlas snarast för att diskutera och formulera fram ett svar mot den turkiska statens angrepp. Massdemonstrationer och strejker bör organiseras i hela landet, tillsammans med internationella solidaritetsaktioner, för att bygga en hållbar rörelse och formera kampen som kan utmana Erdoğans politik.
 
Sosyalist Alternatif och CWI säger:
  • Frige alla HDP:s parlamentsledmöter och ledare omedelbart.
  • Återinsätt de demokratiskt valda borgmästarna.
  • Avsluta undantagstillståndet och alla förföljelser mot avvikande röster.
  • För fullständiga demokratiska rättigheter, inklusive rätten till organisering och protester.
  • För yttrande- , press- och mediefrihet.
  • Nej till nya krig och ockupationer ta hem trupperna.
  • För enade protester i hela Turkiet och internationellt som en utgångspunkt för att bygga motståndskamp mot Erdoğans styre.
  • Ner med Erdoğan och den kapitalistiska AKP-regimen.
 
Skicka protestbrev till det turkiska justitieministeriet:
med kopior till cwi@worldsoc.co.uk

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!