Tusen föräldrar slöt upp i Solna

2013-05-02 08:57:31

foto: Anna Löfgren
Tusen föräldrar och lika många barn protesterade mot för stora barngrupper i Solna i helgen.

“Vi vill se 15-3!”, skrek föräldrarna som demonstrerade mot för stora barngrupper i Solnas förskolor i helgen. Drygt 1 000 föräldrar och lika många barn deltog på protesten.

– Det är i princip 15 barn på tre personal på småbarnsavdelningen, men det ska nu öka till 16. På storbarnsavdelningen (tre till fem år, reds anm) är det 23 barn på tre personal! Jag kan säga att det är ganska stökigt.
Sara Bergenius Gavler är förälder, med barn på förskolan Råsundagården i Solna. Storbarnsavdelningen på just den här förskolan är en av de största grupperna i Solna.
– Rivmärken och bitmärken. Personalen är helt färdiga. Råsundagården är rätt stort också.
Till moderatledningen vill hon hälsa:
– Mindre barngrupper och mer personal. Ett enkelt budskap.

Det är framförallt de stora barngrupperna och för lite personal som är orsaken till de föräldrauppror som nu växer fram runt om i landet.
Sam Olzon, ordförande för Lärarförbundet i Solna, uppger i en debatt i SVT mot Arion Chryssafis, moderat ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Solna, att han har jobbat i 44 år i Solna, och att det aldrig varit sämre.
– När jag började för 40 år sedan hade vi 15 barn på 3 personal, nu kan vi ha upp till 24 barn på 3 perso­nal. Inga vikarier, dåligt med tid att överhuvudtaget ägna sig åt pedagogisk verksamhet, fortsatte han.
Han berättade också att över 2 000 föräldrar har skrivit på deras upprop.
Det är en pressad Arion ­Chryssafis i TV-rutan.
Redan förra året kom det avslöjan­den om att den officiella siffran på personaltätheten på förskolor är grovt förskönad. ”Det kunde vara upp till 34 barn i varje grupp”, rapporterar SVT. SVT:s kartläggning visar också att mindre än hälften av förskolorna i landet följer skolverkets rekommendation som säger max fem barn per vuxen.

I Solna har nu 27 olika förskolor tillsammans bildat ett ­föräldranätverk – det är nästan alla förskolor i hela kommunen. Storleken på demonstrationen fredagen den 26 april ­visar vilken ohållbar situation som råder på landets förskolor.
– Ropen skalla, kommunen är för alla!, hälsade konferencieren Hanna Backman när demonstrationen till slut var samlad på torget utanför kommunhuset i Solna Centrum.
Bland annat Sam Olzon talade.
– Jag har aldrig sett så här många människor i en demonstration i Solna! (…) Nu är det dags att säga ifrån, och det har vi gjort med råge!
Greta Schibbye och Jonas Svennebring är talespersoner för nätverket. De berättade att över 2 200 personer skrivit på namninsamlingen som bl a kräver mindre barngrupper, mer personal, att minst 50 procent av personalen ska vara utbil­dade pedagoger, att vikarier ska tas in vid sjukfall etc. Arion Chryssafi bjöds upp på scenen för att ta emot insam­lingen.
Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!