Tusen metallarbetare vill rösta om avtalet

2010-04-15 13:02:51
Mer än tusen metallarbetare i Västerbotten och på andra platser skrev på bara fem da­gar på en namnlista med krav på att få rösta om avtalet.

IF Metalls avtalsråd sade förra veckan ja till de avtal som förhandlats fram, men först efter en timslång debatt, där namnlistans initiativtagare Kennet Bergqvist, klubbordförande på Indexator i Vindeln, och flera andra från Södra Västerbotten och Västra Dalarna utsatte avtalet för skarp kritik. Många fler var också kritiska i bänkarna, utan att gå upp i debatten.

Offensiv har talat med Kennet Bergqvist, som också har undertecknat Jobbupprorets upprop. Han är nöjd med gensvaret.
– Jag tycker att det har gått ganska bra ändå. Vår avdelning har 6 000 medlemmar i södra Västerbotten, varav många arbetslösa.
– Tusen underskrifter på fem dagar betyder att säkert en fjärdedel av de som funnits på arbetsplatserna har skrivit på. Vi har också fått namn från Ö-vik, men inte hunnit få in namn vi vet har samlats in även i till exempel Göteborg.
Kennet Bergqvist och Hans Andersson från Ålö i Umeå, som också lämnade in en gemensam reservation, ger inte mycket för argumentet att avtalet är ett framsteg, därför att LAS inget längre är värt.

– Avtalet går åt fel håll. Vi ska inte kunna beskyllas av våra barn och barnbarn för att ha varit med om att plocka ned LAS.
Kennet Bergqvist tänker också driva den centrala frågan om att demokratisera avtalsrörelserna vidare till nästa kongress i maj 2011.
– Jag läser i LO-Tidningen att medlemmarna i danska LO får rösta om avtalen. Och när vi här på Indexa-tor förhandlat om ett lokalt avtal är det ett förslag som medlemmarna alltid får rösta om på ett medlemsmöte, det är ”basic”.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!