Tusentals demonstrerade mot plundringen av välfärden: Stockholm, Göteborg, Umeå, Uppsala, Sundsvall,

2013-09-22 10:52:33


Luleå


STOCKHOLM: "Kasta ut riskkapitalisterna"

I Stockholm slöt drygt 2 500 personer upp på Medborgarplatsen när nätverket Folkkampanj för Gemensam Välfärd kallade till en protest mot vinster i välfärden.

Både Rrriotsambas Saravá och Elise Borderline gjorde fantastiska och väldigt uppskattande framträdanden innan de första talarna klev på scenen. 
– Det är vi som kan jobbet och ser inifrån vad som pågår. Det är vi som ska styra jobbet, inte byråkrater, sa sjuksköterskan Gunilla Wettersjö, som var först ut.

Sanna Tefke, fackligt förtroendevald inom Kommunal och anställd inom hemtjänsten pekade på den ohållbara situationen de som arbetar inom privat hemtjänst tvingas jobba inom. 
– När jag blev tillfrågad att tala här idag och fick höra att talartiden var tre minuter var min första tanke att det skulle bli omöjligt att få fram allt jag vill säga på så kort tid. Sen kom jag att tänka på allt annat jag förväntas åstadkomma med betydligt mer tidspress, och tänkte att det här går nog ändå, sa hon och fortsatte:
– Tre minuter är tre minuter mer än tiden vi i hemtjänsten får på oss att ta oss från en vårdtagare till en annan. Tre minuter mer än vi har i utrymme för att gå på toaletten eller sitta ner och vila ibland mellan de 15 till 20 besöken vi ska hinna med på en arbetsdag. 
På Medborgarplatsen talade även Freddy Grip och Olof Buckard. 

När demonstrationen började bege sig mot Mynttorget i Gamla Stan ropades talkörer som "Attendo, Carema, riskkapital – ut ur vården, lämna det ni stal!" och "Vad vill vi ha – Välfärd åt alla!". De båda sambagrupperna fortsatte att spela trummor längst hela demonstrationsvägen vilket fick många att höra demonstrationen. 
Väl framme på Mynttorget fortsatte både musik och tal. 
– Vi har en högerregering som har greppet om makten, men inte om de svenska själarna, sa Daniel Suhonen i sitt tal
– 76 procent av svenska folket avstår hellre 2-300 kr i månaden tack vare ett femte jobbskatteavdrag, om de pengarna istället går till skolan. 
Talade gjorde även utförsäkrade Anita Fredgård. 
– Det gäller att hålla ihop Sverige, och inte låta oss spelas ut mot varandra!

– Vad som krävs är att kasta ut riskkapitalisterna ur skolan. Utbildning är igen marknad, det är en rättighet!, avslutade lärarstudenten Lina Westerlund sitt tal med. 
Sista talaren innan manifestationen avslutades var Johan Ehrenberg. 
– 98 miljarder har Anders Borg tagit från det gemensamma genom skattesänkningar för de rikaste, började han med att konstatera. 
– Jag pratar alltid om att rädda världen, och då får jag ofta höra av borgare att "det är inte lönsamt". Jag har lärt mig att svara "nej, det är sant. Men det kanske är bra ändå", avslutade han.
Anna Löfgren

GÖTEBORG: 1000 mot vinster i välfärden

Dagens manifestation mot vinster i välfärden i Göteborg satte ribban inför den fortsatta kampanjen. Efteråt märktes en ökad stämning av att det nu måste göras mer i kampen mot privatiseringar och nedskärningar.

20130921_141138

Folkkampanjen för gemensam välfärd arrangerade manifestationer och demonstrationer runt om i landet på den landsomfattande protestdagen mot vinster i välfärden den 21 september. Parollerna som lyftes var mot vinster i välfärden, ett stopp på nedskärningarna och för ett försvar och en utveckling av den gemensamma välfärden.

Manifestationen i Göteborg samlade uppemot 1 000 personer. Under de två timmar manifestationen pågick varvades tal från människor som arbetar inom välfärden med underhållning och musik.

Karin Berg, Schillerskaläraren som gjort sig rikskänd med sin Youtube-film om nedskärningarnas konsekvenser talade om hur den kommunala skolan påverkas av vinstintresset och att kvalitet är oförenligt med det riskkapitalister strävar efter.

Emma Öman, boendestödjare och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, var den femte talaren:

– På grund av privatiseringarna inom handikappomsorgen ökar risken för vanvård. Till slut kommer brukarna inte få hjälp och någon tid till att göra saker på sin fritid, enbart vardagliga sysslor kommer att finnas som hjälp. Detta på grund av personalbrist. Personalen kommer få mer brukare per person vilket kommer att leda till ökad stress och ökade antal sjukskrivningar.20130921_145033

 

– Stefan Löfven har inför valet nästa år ett öppet mål mot Alliansen i frågan om vinsterna i välfärden, men väljer istället att strunta i det. Därför krävs det att facken agerar för sina medlemmar och tar strid för ett stopp på nedskärningar och privatiseringar och för en upprustning av den offentliga sektorn.

Emma avbröts flera gånger av spontana applåder från publiken, särskilt vid kritiken mot oppositionens passivitet  och kravet på facklig aktion.

Ett live-uppträdande med artisten Jens Lekman avslutade manifestationen.

Rättvisepartiet Socialisterna har varit delaktiga i och stödjer Folkkampanjen för gemensam välfärd. Det krävs en fortsatt växande rörelse mot privatiseringar och högerpolitiken, utan det kommer politikerna från etablissemanget att göra allt i deras makt för att sopa frågan under mattan inför den kommande valrörelsen. I slutändan handlar det om vilka som har kontroll över resurserna. Det som behövs är en demokratisk kontroll inom vården, skolan och hela den offentliga sektorn av arbetare och brukare.

Minela Mahmutovic

UMEÅ: "Kommunals linje är non-profit"


Ett hundratal slöt upp på Folkkampanjen gemensam välfärds manifestation i Umeå.
I Umeå var fackförbundet Kommunal en av de organisationer som stod bakom manifestationen och Kommunal Umeås ordförande Anette Andersson var en av talarna.
-Kommunal har tagit tydlig ställning för en non profit linje. När skattepengar går till privata aktieägare istället för till höjda löner eller ökad bemanning så säger vi nej, sa Anette Andersson bland annat i sitt tal.
Det var en livlig manifestation med musik och talkörer mellan talen. Intrycket för de förbipasserande förstärktes av att Umeås centrum håller på att byggas om, vilket gjorde att det blev ganska fullt på torget under manifestationen.
Medlemmar från RS i Umeå deltog på manifestationen och delade ut flygblad och sålde tidningar.
 
RS Umeå

UPPSALA: "Ja till solidaritet, nej till girighet"

"Carema och Attendo, riskkapital – ge tillbaka det ni stal!" ekade talkörerna när ca 400 personer samlades till Folkkampanj för Gemensam Välfärds demonstration på Stora Torget i Uppsala. Många av demonstranterna hade med sig skyltar med slagord som "Ja till solidaritet, nej till girighet" och "Mänskliga arbetsvillkor i vård, omsorg och skola". Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv fanns på plats.

Förste talare var författaren Kjell Eriksson, som talade om hur de riktiga vinsterna i välfärden är de vi gemensamt får ut av den. Bland de övriga talarna fanns läraren Helena Dübeck och Hilde Klasson från socialdemokraterna. Hiphop-artisten Behrang Miri uppträdde för publiken. – Äntligen görs det något, det är vår skyldighet mot våra barn att värna om värden som solidaritet, klädde en demonstrant dagens stämning i ord.

Direkt efter demonstrationen mot vinster i välfärden hölls det på motsatta sidan av torget även en manifestation mot fascism och till minne av den grekiske antifascisten och artisten Pavlos Fyssas, även känd som Killah P, som mördades av nazistiska Gyllene Gryning 18 september. Denna samlade omkring hundra personer.

Prenumerationer och lösnummer av Offensiv såldes sammanlagt för över 500 kronor. 

Heikki Moisio

SUNDSVALL: 

Folkkampanjen för gemensam välfärd i Sundsvall samlade 80-talet personer som deltog på mötet.  Dessutom passerade människor på Storgatan som stannade till för att lyssna på delar av mötet. Samtidigt visste vi att runt om i landet förekom möten och demonstrationer för samma krav. Här är ett par bilder. Vi återkommer med längre rapport och rapport från övriga delar av landet.

Mikael Lindholm Seko Mellannorrland

Mikael Lindholm Seko Mellannorrland

21 sept. Eva Rudström.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!