Tusentals förlorar bidrag och boende

2016-05-31 18:00:59

foto: Natalia Medina
– Alla är stressade och oroade. De gör oss illegala, säger Henok Asschalew, styrelseledamot i Etiopiska flyktingföreningen.

Den 1 juni förlorar 4 500 flyktingar den lilla dagpenning de har fått från Migrationsverket. 1 500 personer förlorar också sitt boende.

–Det är en katastrof för många av oss. Då har vi inga pengar till mat och SL-kort, än mindre till boende, säger Henok Asschalew, styrelseledamot i Etiopiska flyktingföreningen och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.

Besluten är ett led i försämringarna för flyktingar. De som nu berörs har tidigare fått nej på sina ansökningar om uppehållstillstånd och fått besked om att de ska utvisas.

Etiopiska flyktingföreningen har genomfört flera protester sedan brevet med detta besked skickades ut från Migrationsverket för cirka en månad sedan. Flera medlemmar har varit i Sverige i över tio år utan att ha fått uppehållstillstånd.

– De gör oss illegala, säger Henok Asschalew. 

Flyktingarna riskerar därmed att utnyttjas än mer av samvetslösa arbetsgivare. Det som nu dras in är 699 kronor var 15:e dag, alltså 1 400 kronor i månaden.

”Du har inte längre rätt till dag­ersättning och ska lämna Sverige. När du flyttar ska du lämna ditt bankkort och ditt LMA-kort [Migrationsverkets id-kort]”, skriver Migrationsverket till de tusentals som berörs. De uppmanas vända sig till polisen för sin ”resa från Sverige”. Men många fruktar med goda grunder tortyr eller värre om de skulle tvångsdeporteras till det land de har flytt från. De har därför överklagat eller lämnat in nya ansökningar och hoppas att beslutet ska ändras.

Hotet handlar därför inte bara om pengar, utan också om ökat hot om utvisning. Men i flera fall har Migrationsverket helt enkelt inte kunnat genomföra tidigare beslutade utvisningar därför att det saknas resehandlingar (pass eller motsvarande) eller för att mottagarlandet inte kommer att ta emot personen. Utvisningar är utöver det mänskliga lidandet också en lång byråkratisk process.

– Alla är stressade och oroade. Jag vet några som nu kommer att flytta till Tyskland därför att de fruktar att de nu ska utvisas, säger Henok Asschalew.

Det finns undantagsfall där bidraget inte ska dras in, exempelvis de som lever med barn, de som är ”Dublinärenden” (ska utvisas till annat EU-land) eller de som står inför en ny utredning hos Migrationsverket. Det finns också en paragraf om att bidraget inte ska dras in om det skulle vara ”uppenbart oskäligt”.

Men även de som ska undantas har fått Migrationsverkets brev. FARR (Flyktinggruppernas Riksråd) rekommenderar därför alla som tycker att de ska få behålla bidraget att överklaga. För detta krävs ett skriftligt beslut. Överklagan kan visa att en sedan länge beslutad utvisning aldrig kunnat genomföras. FARR rekommenderar att flyktingen gör det via advokat.

De beslut om försämringar för flyktingar som nu stressas fram är öppna för många olika tolkningar. Flera flyktingar fruktar också att de inte kan få vård om deras LMA-kort dras in. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!