Tusentals i ny protest i Iran

2011-09-07 15:53:09
Tusentals deltog i protester i städerna Tabriz och Urmia i nordvästra Iran i lördags, den 3 september. Det var en protestaktion för att rädda Urmiasjön som håller på att torka ut.
Protesterna inleddes helgen innan och det planeras fortsatta demonstrationer varje lördag trots repressionen. Många har skadats och hundratals har gripits i dessa protester. Det som är nytt är att den iranska regimen utmanas av protester som handlar om klimathotet. Flera klimatkatastrofer äger rum i Iran.
Urmiasjön är Irans största sjö med en area på ca 6 000 kvadratkilometer. Den är världens tredje största saltsjö. Urmiasjön har förlorat 50 procent av sitt vatten efter att 35 dammar byggts i floden som går till sjön. Samtliga har byggts av Sepah, den iranska militären! De har planer på att bygga ytterligare 30 dammar.
Experter har varnat för att en uttorkning av Urmiasjön riskerar att sprida 10 miljarder ton saltdamm. Detta hotar hela nordvästra Iran och livet för de 14 miljoner människor som bor där.
Protesterna utspelar sig i en del av Iran, provinsen Azarbaijan, som spelat en stor roll i landets historia, speciellt i två revolutioner (de som ägde rum 1905 och 1978). Här bor 18 miljoner turkisktalande personer som har förvägrats utbildning på sitt modersmål under både shahens och Khomeinis regimer!
Det nationella förtrycket är en grundorsak till konflikten med regimen i Teheran. Även om Turkiet och USA understödjer flera konservativa och nationalistiska organisationer i Azarbaijan, behöver protesterna för att rädda Urmiasjön stöd från arbetare och ungdo­mar i hela Iran. Vi måste vara enade. Iran kan inte vara fritt om inte Azarbaijan är det.
Hamid Azar

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!