Tusentals i protest mot strängare abortlagar i Polen

2016-04-06 12:00:36

foto: Alternatywa Socjalistyczna
Tusentals för rätten till fri abort.

Flera tusen personer demonstrerade utanför det polska parlamentet den 3 april mot högerregeringens planer på att införa ett totalt förbud mot abort i landet.
Polen har redan en av de mest restriktiva antiabortlagarna i hela Europa.
Demonstranterna vevade tusen­tals galgar i luften, en symbol för fasan av självutförda aborter. Protesten anordnades av ett nytt vänsterparti, Razem (tillsammans), men mobiliseringen till demonstrationen var till största del spontan.

Liknande protester ägde rum i flera andra polska städer. Nästa demonstration kommer att äga rum den 9 april. Alternatywa Socjalistyczna (CWI Polen) är en aktiv del av protesterna i flera städer. Likt andra kräver vi gratis abort, gratis och tillgängliga preventivmedel och sexualkunskapsundervisning i skolorna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!