Tusentals mot Trump och Putin i Finland

2018-07-18 10:31:48

foto: Ainur Elmgren
CWI spelade en avgörande roll i organiseringen av protesterna i Finland (foto: Ainur Elmgren).

Tusentals slöt upp i demonstrationer i Finland mot Donald Trump och Vladimir Putins toppmöte, som ägde rum i Helsingfors den 16 juli. Den största motdemonstrationen var den vänsterledda ”Helsingfors mot Trump och Putin” som fick med sig 2 000 med en plattform mot krig, främlingsfientlighet, sexism och homofobi.

Att få till en demonstration var svårt, eftersom det finska Kommunistpartiet till en början övertygade vänsterfolk att arbeta med ”Helsinki Calling”, organiserat av journalisten Jessikka Aro. Men en vecka innan demonstrationen hade de en talarlista som innehöll nyliberaler och miljardärer som Peter Vesterbacka (som ligger bakom Angry Birds).
Därför slöt många inom vänstern upp bakom våra argument om att det behövs en demonstration som ger arbetarklassen en röst med en tydlig vänsteropposition till inte bara Trump och Putin, utan till själva det system som gör såna som dem möjligt.  

Trots att det var ont om tid spelade CWI-medlemmar en avgörande roll i att samla dessa krafter och övertyga dem om att lägga fram en progressiv, positiv politik. Vår demonstration ”Helsingfors mot Trump och Putin” blev tre gånger så stor som Helsinki Calling. Detta trots den fientligt inställda finska media, som inte nämnde vår demonstration en enda gång innan själva demonstrationsdagen.
I talen manade aktivister till strejker och organisering för att stoppa Trump och Putin. Talare från Palestina, Syrien och Ukraina manade till ett slut på de pågående krigen som får näring av USA och Ryssland runtom i världen. Många uttalade sin solidaritet med flyktingar, invandrare och politiska fångar i såväl Ryssland som USA. Budskapet var tydligt: vi måste ta kamp mot Trump och Putin, men ett sånt motstånd är bara effektivt om det kommer nedifrån och upp, från gräsrötterna. 

Tyvärr stödde inte fackföreningarna mobiliseringarna på grund av deras byråkratiska bojor, och att demonstrationen var i mitten av juli innebar också att många arbetare var på semester.
Men att demonstrationen ändå blev så lyckad ger oss viktiga lärdomar: att vi behöver en tydlig plattform i linje med arbetarklassens intressen, fokusering på politiken och att ledningen för de stora vänsterpartierna inte är beredda att organisera arbetarklassen till handling.
Framöver måste vi fortsätta bygga den finska sektionen av CWI, Sosialistinen Vaihtoehto, för att erbjuda ett alternativ och en kämpande ledning för arbetarklassen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!