Tusentals studenter och fackliga aktivister demonstrerade i Riga

2009-12-20 23:21:46
5 000 studenter och fackföreningsaktivister höll en demonstration utanför Saeima (parlamentet) i Lettlands huvudstad Riga den 1 december mot de extrema budgetåtstramningarna.

Man hade samlats för att protestera mot hur de extrema budgetåtrstramingarna slår mot skolor och högskolor.
Banderoller med paroller som ”studenter, inte kunder” (mot avgifter på högskolan) och ”minstrarna till skolan, studenterna till Saeima” syntes bland demonstranterna. Man anklagade politikerna för att ljuga för folket och bara ytterligare fjäska för långivarna. Krav om att ställa de styrande politikerna till rätta restes också.
Det var i samband med att Saeima skulle besluta om fortsatta nedskärningar i budgeten som protesten hölls.
Fackföreningen LBAS (Lettlands LO) samlade också ett hundratal fackföreningsaktivister utanför Saei-ma på morgonen mot det nya budgetförslaget som skulle röstas ige- nom.
Den nya budgeten som enligt finansministern Einars Repse är ”I rådande läge den bästa budget vi kunde åstakomma” (Dagens Industri den 2 december) innebär bland annat att inkomstskatten höjs från 23 till 26 procent, högre trafikskatter och nya skatter på fastigheter och bostäder. Med andra ord fortsätter den lettiska regieringen att göra allt de kan för att tillgodose EU:s och IMF:s krav på nedskärningar på 500 miljoner lats per år fram till 2012.
Samtidigt så kom också rapporter om att Lettland i november hade den högsta arbetslösheten i Europa med 20,9 procent, jämfört med samma period förra året då arbetslösheten bara var 9 procent.

Att Lettland är i behov av ett kämpande arbetarparti som ställer upp för att byta ut sina korrupta politiker kan ingen förneka. Men det är också viktigt att sudda ut illusionen om att detta kommer att kunna ske under ett fortsatt kapitalistiskt system där profiten sätts före människor och miljö, samt där politker inte lever på en normal arbetarlön.
Studentorganisationer, fackföreningar och pensionärer bör samlas till nya protester för att stoppa nedskärningarna och fälla regeringen.
Kampen i Lettland kommer garanterat att fortsätta och fler protester är att vänta. Bygget av ett revolu- tionärt arbetarparti som knyter samman protesterna och för fram socialistiska övergångskrav blir allt mer viktigt för att några segrar ska gå att vinna.
Nils Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!