Två bränder? Var god dröj!

2018-04-25 11:23:50

foto: Jonas Brännberg
Dystert besked för Luleås brandmän efter att S nedskärningar klubbades igenom.

Trots ett massivt motstånd från personalen beslutade kommunfullmäktige i veckan om en kraftig neddragning av brandskyddet i Luleå kommun. Beslutet är resultatet av Socialdemokraternas beslut om nedskärningar på fyra procent av kommunens budget.

Som Offensiv tidigare har skrivit om handlar det om att heltidsbrandkåren (i ständig beredskap) koncentreras till en plats och de nuvarande två styrkorna; en styrkeledare plus fyra brandmän vardera, ersätts med en styrkeledare och sju brandmän. Brandstationen vid världsarvet i Gammelstad läggs ned.
– Det här beslutet handlar inte om behoven, varken operativt eller förbyggande. Istället handlar det om att göra mer med mindre resurser. Resultatet är att klart färre får hjälp inom tio minuter. Men kanske värst är problemen vid två samtidiga olyckor/bränder. Räddningschefen säger att styrkan kan delas upp, medan personalen säger att det kommer att bli kaos. Om de som gör jobbet varje dag, de verkliga experterna, är oroliga, då är vi i Rättvisepartiet Socialisterna också oroliga, sade RS kommunfullmäktigeledamot Jonas Brännberg.

Rättvisepartiet Socialisterna hade inför mötet tagit initiativ till en gemensam återremiss som också stöddes av Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Landsbygdspartiet. Moderaterna stödde som vanligt Socialdemokraterna. Tyvärr räckte rösterna inte för en återremiss, eftersom Liberalerna i sista stund ställde sig utanför och Centerpartiet saknade en ledamot på plats.
– Det är inte bra personalpolitik att driva igenom detta i total konflikt med personalen. Det sägs att förslaget har utarbetats ”tillsammans” med personalen, men faktum är att ledningen inte har lyssnat ett ord på personalen, utan bara ”tutat och kört över”. Det här beslutet riskerar att leda till än mer personalbrist, sade Jonas Brännberg.
Efter beslutet var besvikelsen stor bland de tjugotal brandmän som hade lyssnat på debatten från läktaren. ”Jag hoppas verkligen att vi inte får säga ’vad var det vi sa’” sade Mats Wikström från Kommunal till Norrbottens-Media.

Beslutet om Räddningstjänsten visar verkligen att inget är fredat när Socialdemokraterna under Niklas Nordströms ledning ska ställa om kommunen till en apparat i näringslivets tjänst där Austin-satsningar går före grundläggande behov och säkerhet.
– Nu måste vi göra allt för att stärka den kämpande oppositionen mot den här högerpolitiken i höstens val. Rättvisepartiet Socialisterna behöver bli starkare, både i form av fler röster och i fler medlemmar, då kan vi också tillsammans med andra bygga starka rörelser som kan ta kamp för kommunal verksamhet efter behov, inte ”näringslivsintressen”, säger Jonas Brännberg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!