Två dagars generalstrejk i Chile

2011-10-26 18:26:03




Studentrörelsen i Chile svarade på polisvåldet med en uppmaning till generalstrejk. CUT, en stor fackföreningsfederation i Chile, kallade genast till en två dagar lång nationell generalstrejk, den 18 och 19 oktober.

Generalstrejken började tidigt på morgonen den 18 oktober då barrikader byggdes på flera platser i Santiago, vilket ledde till problem i trafiken. En buss brändes mitt bland demonstranterna och brandbomber kastades mot polisen, vilket regeringen beskyll­de studenterna för, när det i själva verket var en liten grupp maskerade anarkister som låg bakom det.
Regeringen valde att ställa de ansvariga inför rätta under statens säkerhetslagar, som infördes under Pinochetdiktaturen. Den innebär att någon som begår grova brott mot offentliga tjänster och inrättningar kan dömas till mellan fem och tio års fängelse. Beslutet att åberopa dessa stadgar kritiserades hårt både av medlemmar i kongressen och studentrörelsen.

Dagen avslutades med så kallade cacerolazos, högljudda protester där folk slår på kastruller och stekpannor och liknande för att kalla till sig uppmärksamhet, en protestmetod som blev populär under Pinochettiden.
Detta skedde på flera torg runt om i Santiago, för att höja temperaturen inför den fortsatta generalstrejken dagen efter. Barrikaderna hölls fortfarande och det tändes eldar kring området runt Universidad de Santiago.
På morgonen den 19 oktober gick två studentmarscher; en från torget Plaza Italia och en från Universidad de Santiago. Det var en fredlig stämning när båda demonstrationstågen gick mot Universidad de Chiles kampus, där man satt upp en scen där lokala band och sångare uppträdde. Efter det följde ett tal av student­ledaren Camila Vallejo.
Marschen bevakades av en liten grupp carabineros, en uniformerad polisstyrka med syfte att upprätthålla ”respekt” för landets lagar. En grupp maskerade anarkister startade upplopp och krossade trafikljus medan Camila Vallejo talade. Detta ledde till konfrontationer som pågick i över en timme när marschen slutat. Fem poliser skadades och minst 40 personer omhändertogs.

Arrangörerna av strejken tog avstånd från detta fåtal anarkister och menar att de gjorde liten skillnad då 300 000 personer deltog i protesterna runt om i landet.
I nästan 40 år har Chile genomsyrats av en nyliberal politik, som började under Pinochetdiktaturen och som sedan tagits i arv av alla presidenter sedan dess. Diktaturen störtades, men systemet lever fortfarande kvar. Det är detta som dagens ungdomar i Chile kämpar mot; de kämpar för att ta tillbaka allt det som förlorats.
Louise Strömbäck

 Proteströrelsen i Chile▼

  • Studentprotesterna i Chile har pågått i ett halvår.
  • Studentrörelsen kräver höjda skatter för de rika och en nationalisering av Chiles koppar för att finansiera en gratis universitetsutbildning för alla.
  • President Piñeras regering som består av miljardärer förbereder lagar som kriminaliserar demonstrationer och som tillåter tre dagars fängslande av studenter som ockuperar universitet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!