Två tredjedelar av djurlivet riskerar utrotning

2016-11-09 12:06:11
Antalet djurarter i världen riskerar att minska med två tredjedelar till 2020 enligt Världsnaturfondens (WWF) senaste omfattande rapport. Detta till stor del på grund av människan.

Rapporten Living Planet Report är den mest omfattande i sitt slag hittills och visar hur antalet djurarter rasade med 58 procent mellan åren 1970 och 2012. Om utvecklingen fortsätter kommer minskningen att vara 67 procent till 2020. Floder och sjöar är hårdast drabbade där djurlivet har minskat med 81 procent sedan 1970.

Rapporten har kommit fram till att de främsta orsakerna till utrotningen av arter är förstörelsen av djurs naturliga habitat, jakt och föroreningar.

Djur som riskerar att utrotas finns i skogs- och bergsområden såväl som i haven. På listan finns djur som elefanter och gorillor.

Professor Johan Rockström skriver i rapportens inledning hur natur- och djurlivets kollaps är det mest slående exemplet på epoken Antropocens existens, den geologiska epok där människan dominerar planeten.

– Vi är inte längre en liten värld på en stor planet, vi är en stor värld på en liten planet, fortsätter Rockström.

Tjuvjakt och exploatering av naturresurser är stora faktorer som påverkar djurlivet. På grund av ohållbart fiske och jakt håller 300 däggdjursarter på att ätas till utrotning.

Att det går att vända utvecklingen visar tigerns och jättepandans återhämtning. Jättepandan har tagits bort från listan över utrotningshotade djur. Det är hårda insatser för att skydda dessa djur som har avgjort. Men i slutändan behövs en omställning av människans sätt att leva.

Världsnaturfondens vetenskapsansvarige Mike Barrett förklarar i The Guardian att för att stävja utrotningen av djurarter krävs en systematisk förändring i hur samhället konsumerar sina tillgångar.

– Människor kan välja att äta mindre kött vilket ofta matats med säd odlad på mark av nedhuggen skog. Företag måste se över sin hållbarhet genom hela produktionskedjan, förklarar Barrett och avslutar:

– Man skulle kunna tro att det är en självklarhet att förstå att om ett företag konsumerar råmaterial utöver tillgångarna försätter det sig oundvikligen till slut i konkurs. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!