Tvåpartisystem i sönderfall

2013-10-09 11:04:30
Stängningen av flera av USA:s federala myndigheter går in på sin andra vecka. Hundratusentals federalt anställda är fortsatt permitterade utan lön.
Men politikerna i kongressens båda kammare – represenanthuset och senaten – som är ansvarig för att USA kastats utför budgetstupet får lön som vanligt. Kongressens politiker har en månadslön på dryga 871 000 kronor.
Republikanerna, som har majoritet i representanthuset, har hittills blockerat varje ny budget. Dels för att den republikanska högern vill stoppa president Obamas begränsade sjukvårdsreform (Obamacare) och dels för att samma höger hoppas kunna stärka sin ställning inom Republikanerna inför höstens val och presidentvalet 2016.

När detta skrivs, den 8 oktober, har republikanerna i representanthuset på nytt dekleraret att så länge Obamacare finns kvar så blir det ingen överenskommelse. En budgetuppgörelse kan med andra ord dröja.
Men det är inte den pågående budgetkrisen som framför allt oroar den härskande klassen i USA och dess kollegor globalt, utan vad som framför allt sprider skräck och oro är att USA snart (den 17 oktober) slår i det så kallade skuldtaket eller lånetaket och inte längre kan låna för att finansiera sina växande underskott.

Att USA har stängt ned federal verksamhet har inträffat tidigare. Däremot har USA aldrig ställt in betalningarna vare sig när det gäller att betala ut pensioner eller räntor på statsskulden.
”Den statliga nedstängningen är illa nog, men ett misslyckande med att höja skuldtaket skulle vara långt värre, det kan allvarligt skada inte bara USA:s ekonomi, utan hela den globala ekonomin”, larmade Internationella valutafonden (IMF) i förra veckan.
Det amerikanska finansdepartementet var än mer alarmistisk: ”Den amerikanska dollarn och amerikanska statspapper står i centrum för det internationella finansiella systemet. En default skulle sakna motstycke och har potential att bli katastrofal”, enligt Bloomberg News.

Inför hotet om en statsbankrutt är det sannolikt att en sista minuten övrenskommelse nås mellan demokraterna och kongressens ”mer moderata” republikaner.
Men en det är absolut inte givet, långt därifrån. Republikanerna har i mångt och mycket tagits över av högerpopulistiska grupperingar som t ex Tea Party-rörelsen.
Den härskande klassen, som vill ha en överenskommelse, har inte längre kontroll över det allt mer oberäkneliga och fragmenterade republikanska partiet. Högerpopulisterna (tokhögern) har sin egen dagordning och är fast övertygade om att de vinner på att blockera varje överenskommelse och om Obamacare skjuts i sank.
Den amerikanska kapitalismens kris och USA-imperialismens försvagning har resulterat i en fördjupad politisk kris och paralysering. Det finns en allt större misstro mot kongressen, tvåpartisystemet och växande orättvisor.
Förtroendet har minskat för både republikanerna och demokraterna samt president Obama under budgetkrisen. Men republikanerna har förlorat mest, enligt en opinionsundersökning från Pew Research Center och Washington Post / ABC News som offentliggjordes i tisdags.
Demokraterna och Obama kan därför inte hoppas på en upprepning av vad som hände 1995-96 då en försvagad Clintonadministration gick stärkt ur budgetkrisen och striden mot republikanerna.

Tiden är övermogen för att bilda ett nytt parti som utmanar kapitalismen och ett politsikt system som inte fungerar. Wall Street har två partier – arbetarna har inget.
Socialist Alternative (CWI:s anhängare i USA) kampanjar för ett nytt socialistiskt parti för arbetare, unga och alla de som kämpar. Som ett led i den kampanjen ställer Socialist Alternative upp med socialistiska kandidater i höstens lokalval.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!