Tyska piloter vägrar flyga utvisade till Afghanistan

2017-12-06 16:22:05

foto: Flickr: Creative Commons (BY-SA) by calflier001
Fler borde följa de tyska piloternas exempel.

Tyska piloter vägrar flyga tvångsutvisade till Afghanistan. Totalt har piloternas vägran stoppat 220 utvisningar. 

”Piloter runt om i Tyskland stoppar utvisningar av de som har fått avslag på sin asylansökan. Samtidigt är det rekordmånga som överklagar sitt avslag – och allt fler vinner bifall”, rapporterar tyska Deutche Welle den 4 december.
Från den första januari i år och fram till sista september har 222 utvisningar till Afghanistan stoppats av piloter som vägrar flyga.

Efter den fruktansvärda terrorattacken nära Tysklands ambassad i Kabul i slutet av maj, som dödade 100 människor och sårade mångdubbelt fler, beslöt den tyska regeringen att tills vidare stoppa utvisningar till Afghanisan. Terrorattacken ägde rum samtidigt som Tyskland skulle verkställa nya utvisningar. Bland annat skulle en ung afghan i Nürnberg som har varit i landet i fyra år utvisas, vilket möttes av protester och blockader från 500 elever från den skola han gick på. Liknande elevprotester har under året ägt rum i andra städer, exempelvis Cottbus och Offenbach.

I september började regeringen på nytt att tvångsutvisa flyktingar som har fått avslag. Men på grund av det motstånd som detta möter har man inte kunnat genomföra det program för massutvisningar till Afghanistan som antogs ifjol.
Det regerande högerpartiet CDU och särskilt dess systerparti i Bayern, CSU, har under det senste året gått långt till höger. Flyktingar skuldbeläggs, asylrätten har inskränkts och ständigt kommer nya förslag i syfte att utvisa fler.
Senaste i raden av attacker är ett förslag om börja utvisa syriska flyktingar. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!