Tyskland 12 november: Över 100 000 elever och studenter strejkade

2008-11-13 11:04:39
Igår, den 12 november, genomfördes skolstrejker i närmare 40 tyska städer. Eleverna och studenter strejkade för mindre klasser, flera lärare och mot den ökade stressen, max 12-årig obligatorisk skola och mot att det ökade antalet nationella prov. Bort med alla avgifter inom utbildningen  – för en kostnadsfri skola åt alla.
Stora demonstrationer anordnades under strejkdagen: i Braunschweig demonstrerade 10 500 elever, i Hannover 8 500, i Berlin 8 000, i Stuttgart 8 000, i Bremen 7 000, i Hamburg 6000, i Rostock 5 000, i Kiel 4 500, i Oldenburg 4 000, i Bremerhaven 4 000, i Kassel 3000, i Göttingen 2 000, i Köln 2000, i München 2 000, i Gifhorn 1 500 och i Aachen 1 000 elever.
I Oldenburg ockuperade eleverna en skola och organiserade egna lektioner. I Erfurt ockuperades utbildningsnämnden av eleverna. I Hannover belägrades delstatsparlamentet Landtag i flera timmar. I Berlin ockuperades Humbultds universitetet huvudbyggnad.

Rapport från Göttingen:
Uppemot 2 000 elever samlades vid Rådhuset. Detta trots att eleverna på minst ett gymnasium hotats med reprimander– skriftlig varning –  av rektorn. Stadens föräldraråd och partiet Die Linke (Vänstern) stödde demonstrationen. ”Färre elever i varje klass”, var det krav som främst dominerade på banderollerna. Eleverna skrek talkörer som: ”Utbildning åt alla – nu!”.
Talespersonen för elevernas strejkkommitté påminde i sitt tal att den 12 november var en dag då elever i hela Tyskland strejkade. Han utlovade fler strejker om inte delstatsregeringen gör eftergifter i det kommande samtalen med delstatens elevråd. Den företrädare för föräldrarådet som talade gav fullt stöd till eleverna. Detsamma gjorde DGB:s (tyska LO). DGB:s talare anmärkte att det är beklaglig att den tyska regeringen, som är beredd att stödja bankerna med 500 miljarder euro, inte är beredd att ge något extra till utbildningen.
 
Rapport från Köln:
Elevrådets manifestation organiserades med kort varsel. Trots detta och hot om reprimander mellan 1 500 och 2 000 elever vid rådhuset, klockan 10.30 . Detta var mer än elevrådet hade förväntat sig. Organiseringen var lätt kaotisk, i sista sekund blev det exempelvis klart med högtalaranläggning efter att DGB-Jugend (tyska LO:s ungdomsorganisation) ställt upp med sin. Stämningen var dock på topp. Talarna blev gång på gång avbruten genom stormande applåder. Flera tv-kanaler och tidningar gjorde intervjuer och rapporterade om manifestationen.
I tal och på banderollerna ställdes bland annat följande krav:
– Återinför tredjedelsparitet i skolkonferenser [dvs. en tredjedel elever, en tredjedel föräldrar, en tredjedel lärare]– Mot betyg i uppförande
– Minskade klasstorlek
– Fler lärare
– Bättre utrustning av skolorna
– Upprustning av klassrummen
– Avskaffa alla avgifter inom utbildningen.
– Stoppa elitskolan.
Artikel från sozialismus.info, hemsida av Sozialistische Alternative – SAV, RS:s tyska systerorganisation. Medlemmar i SAV tog initiativ till strejken.
Mer kommer i på hemsidan och i nästa nummer av Offensiv
 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!