Tyskland: Avtalsrörelse med varningsstrejker igång

2015-02-18 14:59:59




Måndagen den 16 februari började kollektivavtalsförhandlingar inom den offentliga sektorn för delstatsanställda. Till dessa räknas till exempel lärare, sjuksköterskor, undersköterskor, renhållningsarbetare med flera. 

Facken som Ver.di (offentliganställdas fack) och GEW (lärarfacket) kräver 5,5 procent i löneökning, minst 174 euro (1 650 kronor) för varje anställd med en löptid på 24 månader. Dessutom krävs en ökning av lärlingars lön på 100 euro (950 kronor), en ökning av semesterdagar för lärlingar från 27 till 30 dagar och förbud mot grundlösa timanställningar. 

Lärarfacket GEW kräver också upprättandet av ett lönegrupperingssystem för lärare för att avsluta en avtalslös situation där arbetsgivarna ensidigt kan klassificiera lönegrupper för lärare.

I förhandlingarna var metall- och elektronikindustrin först ut. Även här kräver facken 5,5 procent i löneökning, men även utökade möjligheter till betald vidareutbildning. Sedan fredsplikten har löpt ut (detta inträder fyra veckor efter att ett avtal har löpt ut) har redan mer än 450 000 metallarbetare varit ute i varningsstrejker för att sätta press på förhandlingarna. Än så länge erbjuder arbetsgivarna ynka 2,2 procent i höjd lön. För denna vecka har metallfacket IG Metall förklarat att de ska trappa upp varningsstrejkerna och protesterna. 

Samtidigt pågår även andra strider vid sidan om avtalsförhandlingarna. Arbetsmarknaden i Tyskland är kraftigt segregerad och anställda inom många branscher och företag saknar helt kollektivavtal. Som exempel för ver.di just nu avtalsförhandlingar med vårdkoncernen Fresenius Helios, som äger 111 akutsjukhus och rehabkliniker, där man kräver 6,5 procent i löneökning och minskad arbetstid per vecka på grund av skiftarbete. Men bara 33 av de 111 vårdenheterna ingår i den förhandlingen medan resten står utan. 

Facket ver.di kampanjar också för uppvärdering av vård- och omsorgsyrken. Särskilt eftersatta är lönerna inom vård av äldre. 

Anställda inom äldrevården (som i de flesta fall är privata
arbetsgivare) tjänar avsevärt mindre än sina kollegor som jobbar på sjukhus. 

Ett annat exempel där de anställda fortsatt kämpar för kollektivavtal är på onlinedetaljhandelskedjan Amazon. Bland annat genomfördes en strejk hos Amazon i Leipzig den 14 januari. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!