Tyst och förskrämd nazistmarsch buades ut

2009-11-28 16:41:36

foto: Offensiv
Hundratals antirasister vid Berzelii park: ”Inga nazister på våra gator”.

När nazistiska Svenska motståndsrörelsen skulle "hylla karolinerandan" med en marsch genom Stockholm, idag den 28 november, så var det en tyst och förskrämd grupp på 50 nazister som med massivt polisbeskydd sakta tog sig fram till Östermalmstorg. Längst med vägen blev de utbuade av hundratals antirasister som höll en väldiciplinerad manifestation 40 meter ifrån dem i Berzeliipark.

Vid Dramaten samlades folk som spontant skramlade med nycklar i protest mot nazistmarschen och polisen överöstes med frågor från oroliga förbipasserande.

Att Sveriges våldsammaste nazistorganisation, den så kallade Svenska motståndsrörelsen, till slut fick polistillstånd att genomföra en marsch genom Stockholm har upprört många.

Nazistmarscher är förberedelse till våld. Mot nazisternas våld hade därför nätverket Nazistfritt Stockholm utlyst en demonstration med start på Sergels torg kl.12.00. I nätverket ingår den uiguriska föreningen Frihet, Etiopian Refugee Association, Papperslösa Stockholm, Elevkampanjen, HBT-socialisterna och Rättvisepartiet Socialisterna.

Ett hundratal antirasister samlades på Sergels torg och tal hölls från de olika organisationerna i nätverket Nazistfritt Stockholm samt från Stockholms sopgubbar och en Lagena-arbetare. Under talkörer som "Inga nazister på våra gator", "Inte en meter i kvadrat – åt nazister i Stockholms stad" och "Återinför rätten till asyl" gick demonstrationståget ner till Berzelii park där talkörer och appeller fortsatte.

Under jubel tillkom sedan Nätverket Mot Rasism från sin samling kl.13.00 och fördubblade den antirasistiska demonstrationen som med starka röster och megafoner buade ut nazisttåget som sniglade sig förbi upp mot Östermalms torg.

Polisskyddet av nazisterna var massivt med helikopter, polishästar och hundratals poliser.
Den antirasistiska demonstrationen avslutades en stund efter att nazisterna passerat. Innan dess passade talare på att uppmana alla att delta på Nätverket Mot Rasisms demonstration på måndag den 30 november, kl.17.00 i Odenplan.

 Antirasist Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!