Uddevalla demonstrerade mot nazistvåldet

2010-05-20 22:05:01
Uddevallas Nätverk Mot Rasism – UNMR organiserade i fredags (den 14 maj) en demonstration under parollerna ”Stoppa nazistvåldet, bekäm­pa Sverigedemokraterna” och ”För enighet i arbetarrörelsen mot rasism och fas­cism”. 80 personer slöt upp och många fler stannade upp och lyssnade på talen.

Nätverket bildades som ett svar på nazisternas och Sverigedemokraternas överfall på medlemmar i Rättvise-partiet Socialisterna (RS). Under en vecka har RS fört en massiv utåtriktad kampanj i Uddevalla för att mobi­lisera mot rasism och nazism.
UNMR består idag av flera organisationer och på demonstrationen deltog flera fackligt aktiva inom fackförbundet Kommunal.

– Attackerna på Rättvisepartiet Socialisternas medlemmar var ett sätt för nazister och Sverigedemokrater att försöka skrämma våra kandidater inför valet, men vi låter oss inte skrämmas, sa Patrik Berg, förstanamn för Rättvisepartiet Socialisterna i valet till Uddevallas kommunfullmäktige.
– Kampen mot rasism är också en kamp mot grogrunden till rasismen, vilket är nedskärningar, högerpolitik och kapitalism, sa Klara Heydar från Socialistiska Studenter.
– Samtidigt måste denna attacken ses som en attack på hela den antirasistiska rörelsen. En attack på en av oss är en attack på oss alla och ska ­besvaras därefter, sa Kristofer Lundberg, ordförande RS Västsverige.
– Vi måste alla trycka tillbaka nazister och rasister, menade Lars-Olof Laxrot från Vänsterpartiet och Fredrik Weiefors framförde Ung Vänsters stöd till demonstrationen.
– Jag är glad att en ung generation nu tar kampen mot rasism. Jag hoppas man kan jobba gemensamt med mot det här, sa Anneli Berggren från Socialdemokraterna.

Nätverket som vuxit fram under den gångna veckan har haft flera akti-viteter med stort genomlag i Uddevalla.
Detta är bara början på en antirasistisk offensiv för att hålla nazister borta från gatorna och Sverigedemokraterna borta från fullmäktige.
Rättvisepartiet Socialisterna ställer upp i valet till Uddevallas kommun som ett antirasistiskt alternativ mot nedskärningar och alla former av högerpolitik.

RS Uddevalla

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!