Uddevalla: Miljoner till sjukhuschefer men inga pengar till vården

2011-01-12 13:55:06
Den 10 december i fjol skrev tidningen Bohusläningen om att NU-sjukvården (en sjukhusgrupp inom Västra Götalandsregionen) har begärt 50 miljoner kronor av regionen nästa år för att kunna köpa in medicinsk utrustning. Svaret? 6,7 miljoner kan man skrapa fram, det vill säga över 43 miljoner kronor mindre än vad som behövs.
Samtidigt har regionen inga problem att hitta pengar för att höja regiondirektörers och politikers löner.

Inte heller för den oerhört kostsam­ma, dåligt planerade och obefintligt förankrade omstruktureringen Vård 2010 som bland annat innebär nedläggningen av akutmottagningen i Uddevalla, saknades pengar.

En omstrukturering som
har lett till försämrad vård, försämrad arbetsmiljö och ett enormt förakt mot både de etablerade partierna som drivit frågan och partierna som utmålat sig själva som motståndare.
I ljuset av detta borde det vara ­oerhört viktigt för regionledningen att skjuta till pengar för investeringar i medicinteknisk utrustning. Istället hamnar pengarna i politikernas och de höga tjänstemännens fickor.
Regiondirektör Johan Assarsson har fått en höjning på 3 000 kronor i månaden och gör honom därmed med ofattbara 140 000 kronor i månadslön lika högavlönad som statsministern.
Bland övriga vinnare finns exempelvis SU-direktören Jan Eriksson, sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönn­qvist och ekonomidirektör Mats Friberg, som alla nu tjänar över 100 000 kronor i månaden.

Enbart de sex högsta tjänstemännen har en samlad årsinkomst på 7,9 miljoner kronor.
Tillsammans med de 27 övriga toppcheferna inom regionen hamnar slutsumman på tiotals miljoner kronor årligen. Och hos politikerna är det inte annorlunda.
Tidigare i år höjdes de 15 regionrådens löner med över 11 procent, vilket har gjort att lönerna nu ligger på mellan 58 000 och 75 400 kronor.
Även om man bara utgår från den lägre siffran innebär detta en kostnad för regionen på över 10 miljoner kronor.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Uddevalla vägrar att acceptera att skattepengar går till att finansiera direktörer och politikerpampars ­lyxliv på bekostnad av vårdkvalitet.
Istället ska regionens politiska representanter ha en lön som inte är högre än att den motsvarar en genomsnittlig arbetarlön och inte heller motta några andra privilegier som distanserar dem från de människor de beslutar över.
Sjukhusen ska styras demokratiskt av personalen, med vårdbehov och arbetsmiljö i fokus.
Patrik Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!