Uddevalla Sjukhus – fortsatt flyttkarusell

2013-01-29 00:41:22
I slutet på förra året beslutade NU-styrelsen att bygga om och bygga till akuten på NÄL (Norra Älvsborgs Länssjukhus) för 198 miljoner kronor. Samtidigt ska det skäras ner ytterligare 71 miljoner kronor och fler avdelningar kommer att flyttas från Uddevalla Sjukhus till NÄL.

Detta efter ett år som har inneburit 104 miljoner kronor i nedskärningar och ändå räknar man med att budgeten har ett minus på 141 miljoner kronor i slutet av 2013.
De huvudsakliga områdena som nedskärningarna nu ska ske på är personal, lokaler, läkemedel och material.
NU-styrelsens ordförande ­Carina Åström (S) säger att ”vi ser inte hur vi kan åtgärda detta utan att väsentligt påverka sjukhusens vårduppdrag. Jag vill absolut betona att vi inte kommer skära ner på personal, det kommer heller inte bli några försämrade scheman” (ttela.se den 15 ­december).

Akuten befinner sig dock själv i en akut situation. Personalen vädjade till styrelsen om att de måste bli fler för att kunna orka sköta sitt arbete.
Flera har redan sagt upp sig och halva personalstyrkan söker andra jobb. Att inte sparka fler räcker inte, det måste anställas fler!
Carina Åström säger också att ”Vår bedömning är att en flytt och en nybyggnation är en vettig åtgärd. Det blir dyrare att bedriva parallella verksamheter. I budgeten finns redan pengar för den här typen av åtgärder, annan verksamhet kommer inte påverkas”.
Jotack! Först delar politikerna på vården, trots personalens varningar om konsekvenserna av att göra så, sedan när det är mindre jobb att ­föra ihop vården på NÄL än att återställa, hör man helt plötsligt vad det var personalen sa. Dock kommer fortfarande stora delar av vården att förbli delad. Då främst genom att man ­delar på planerad och akut vård.

Det här är inte enda gången som politikerna har valt att inte lyssna på personalen.
Under hösten 2012 varnade de anställda på Uddevalla Sjukhus för konsekvenserna av att halvera Rehabilitering-medicin på avdelning 9.
Personalen varnade för att patien­terna istället kommer att behandlas av okunnig personal, att de inte skulle få den rehabilitering de behöver, ren vanvård och psykisk ohälsa. Man förutsåg att patienter kommer att skrivas ut för tidigt och att de till och med riskerar att få lunginflammation.
Idag är avdelning 9 helt nedlagd. Personalen välkomnar visserligen den nya tillbyggnaden, men det är nödvändigt att det även blir fler i personalstyrkan. Tomma rum läker inga patienter.

Rättvisepartiet Socialisterna anser att byråkratin helt måste bort och att vården istället styrs demokratiskt av de som kan vården bäst: de anställda!
För att uppnå detta krävs en organiserad massrörelse med ett program och tydliga krav på upprustning under de anställdas och brukarnas demokratiska kontroll!
Henrik Nygren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!