Uddevalla: Sjukvårdspartiet plagierar Rättvisepartiet Socialisterna

2010-09-09 11:51:30
Sjukvårdspartiet väljer att plagiera Rättvisepartiet Socialisternas artiklar om akutsjukvården i Uddevalla i den artikel som publiceras i dagens Bohusläningen under Sjukvårdspartiets namn.

 Jag bifogar en bild av vår debattartikel som publicerades i bohusläningen tidigare i somras, den längre artikel på vår hemsida som debattartikeln utgick ifrån samt visar på de mest uppenbara plagiaten (även om det märks rätt tydligt).

Se bifogad .jpg-fil för debattartikeln och den här länken för den längre artikeln: http://rsuddevalla.wordpress.com/2010/06/30/vardhyckleri-infor-valet/

Vi skriver:

I Bohusläningen webbupplaga den 30:e juni lyder rubriken ”Akuten kvar i Uddevalla
 om M vinner valet”, men synar man förslaget så förstår man snart att det handlar om en akutmottagning utan akutvård. Moderaterna har redan tidigare gått ut och erkänt att de inte kommer riva upp socialdemokraternas enormt impopulära ”omstruktureringar” som innebar en nedläggning av akutvården i Uddevalla och ökad press på akutmottagningen på NÄL i Trollhättan,

Sjukvårdspartiet skriver:

Moderaterna skriver i sin tur i sitt valmanifest att akuten på Uddevalla sjukhus  kommer att vara kvar om de vinner valet. Om man närmare granskar förslaget visar det sig dock att det handlar om en akutmottagning utan akutvård

Vi skriver:

Den 3 juli använde sig socialdemokraterna av precis samma sorters halvsanningar när de i en debattartikel slog sig för bröstet och skrev att alla ska ha vård efter behov, men med den otydliga brasklappen att det enbart gäller personer som är i behov av den vård som faktiskt finns att tillgå på Uddevalla sjukhus. Finns ingen akutmottagning så finns inte heller något behov av akutvård, enligt socialdemokraternas logik.

Sjukvårdspartiet skriver:

Enligt socialdemokraterna finns det inget behov av akutvård i Uddevalla.

Vi skriver:

Medan socialdemokraterna såväl lokalt som regionalt använder påståendet om det orimliga i två akutsjukhus nära varandra så hävdar borgarna att en privatisering är det enda alternativet för Uddevalla sjukhus. Men Rättvisepartiet Socialisterna, som ställer upp i valet till regionfullmäktige förkastar helt dessa bortförklaringar.

Uddevalla sjukhus och Näl ligger inte många mil ifrån varandra men har som akutmottagningar haft två helt olika upptagningsområden, där Uddevalla varit det enda akutsjukhuset som betjänat såväl dalsland som hela norra och mellersta bohuslän, säger Patrik Berg, ordförande för Rättvisepartiet Socialisterna och tredjenamn på partiets regionlista.


Sjukvårdspartiet skriver:

De [socialdemokraterna] har försvarat nedläggningsbeslutet med att det inte finns behov av två akutsjukhus så nära varandra. Men detta är bara en bortförklaring eftersom Uddevalla sjukhus och Näl har två helt olika upptagningsområden. För akuten på Uddevalla sjukhus handlade det om Dalsland samt hela norra och mellersta Bohuslän.
   

Vi skriver:

Utifrån detta så är det tydligt att Moderaternas förslag är inget mer än kosmetika. Vad de lovar när de säger att det ska finnas en akut i uddevalla är att de ska ta bort den byråkratiska jätteblunder som idag innebär att personer med vissa akuta besvär som ska behandlas på Uddevalla sjukhus först måste åka till NÄL och skriva in sig, för att sedan direkt åka tillbaka till Uddevalla. Förslaget innebär däremot inte att den kvalificerade akutvården som försvunnit från Uddevalla kommer tas tillbaka, och om man går in på ”akutmottagningen”  med tex en bruten arm så innebär moderaternas förslag på sin höjd att man får prata med en receptionist där innan man sedan hänvisas till NÄL.

Sjukvårdspartiet skriver:

Det moderata förslaget innebär däremot att det nuvarande byråkratiska vansinnet, som innebär att personer med vissa akuta besvär först tvingas åka till Näl för att bli inskrivna, för att sedan åka tillbaka till Uddevalla sjukhus för att få behandling, kommer att upphöra. Men det innebär inte att den kvalificerade akutvården som försvunnit från Uddevalla kommer tillbaka.

All fetstil och klammermarkeringar är mina egna.

Rättvisepartiet Socialisterna menar att om Sjukvårdspartiet hade varit seriösa i sjukhusfrågan så hade de inte känt sig tvungna att plagiera artiklar rakt av av andra partier. Det kan också nämnas att de lät bli att kopiera den del där vi kritiserar sjukvårdspartiet.

Patrik Berg
Förstnamn på Rättvisepartiet Socialisternas vallista för Uddevalla.

Läs Sveriges Radios rapport

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!