Uganda: ”Visar på behovet av en internationell hbt-rörelse”

2011-08-03 10:33:24




För ungefär sex månader sedan (26 januari) slogs hbt-aktivisten David Kato Kisule ihjäl i sitt hem i Uganda. David kommer att bli ihågkommen som ”hbt-rörelsens fader” i landet och mordet skapade stora rubriker i tidningar över hela världen. Tidigare lades även ett lagförslag om dödsstraff för homosexuella som har HIV, eller vid upprepade tillfällen haft sexuellt umgänge med en person av samma kön.

David Kato Kisule var en ledande hbt-aktivist, välkänd i Uganda men också resten av Afrika. Han kämpade för mänskliga rättigheter i ett land där våld mot homosexuella blivit en del av vardagen och där fördomar och hat mot hbt-personer är omfattande. David hängdes innan sin död ut i den ugandiska tidningen Rolling Stone (ingen koppling till sin amerikanska namne) med namn och adress, tillsammans med 100 andra, med uppmaningen ”häng dem”. Trots att David levde under konstant dödshot tog han striden mot tidningen – den rättsliga vägen – och vann.
Den 26 januari i år, bara månader efter att han hängts ut av Rolling Stone, mördades han i sitt hem.
I Uganda och 36 andra afrikanska länder är homosexualitet olagligt. 
Under 2009 lades ett lagförslag om dödsstraff för hiv-smittade homosexuella, eller homosexuella som vid upprepade tillfällen haft sexuellt umgänge med personer av samma kön. Enligt förslaget ska dödsstraff också gälla något som diffust kallades ”vaneförbrytelser”, samt att hbt-aktivism av olika slag ska leda till minst fem års fängelse.

Lagförslaget lades ”på hyllan” i mitten av maj, delvis eftersom förslaget inte hann debatteras innan det förra parlamentet upplöstes efter valet. Förslaget utlöste ett ramaskri internationellt och ett betydande antal hbt-organisationer samt aktivister världen över kritiserade öppet förslaget. 

Det internationella trycket underifrån i synnerhet, men som också kom ovanifrån från länder som Sverige, Danmark, Norge med flera (Sverige hotade till exempel med indraget bistånd), fick regeringen i Uganda att backa från lagförslaget.
Men den kontroversiella lagen mot homosexualitet kommer att läggas fram för parlamentet i Uganda igen, menar parlamentsledamoten David Bahati, upphovsmannen till lagförslaget. Han påstår dock att det nya lagförslaget inte kommer att innefatta dödsstraff. 
Det står dock oklart om den så kallade ”angiverilagen” kommer att finnas kvar. Lagen innebär att om du vet att någon är homosexuell, och inte anger denne, bestraffas du med fängelsestraff.

Redan idag är situationen för homosexuella i Uganda minst sagt fruktansvärd. Homosexuella handlingar mellan två män är kriminaliserat och bestraffas med upp till livstids fängelse. Försök till homosexuella handlingar innebär fängelsestraff i upp till sju år. Samkönade försök till sexuella handlingar för kvinnor förbjöds  under 1990-talet och bestraffas även de med sju års fängelse (källa: RFSL). 
Dessutom finns inget som helst skydd mot diskriminering eller hatbrott mot hbt-personer, i praktiken heller inte mot våldshandlingar mot samma grupp. 
Samtidigt är hbt-rörelsen i Uganda stark. Många nätverk och modiga aktivister trotsar den hotfulla situationen i landet och tar aktiv kamp mot attackerna på hbt-personers rättigheter, trots dödshot, misshandel, trakasserier och så vidare.
Situationen i Uganda visar på behovet av en internationell, kämpande hbt-rörelse. 
Kampen mot homofobi måste vara gränsöverskridande, och bindas samman med kampen mot rasism, kampen för asyl och mot sexism. 

Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!