Umeå: Demonstration för jobben – mot rasismen

2008-11-19 22:00:32
”Försvara jobben – låt spekulanterna betala krisen” och ”bekämpa rasism och ungdomsarbetslöshet” var huvudparollerna för Enad Väns- ters demonstration i Umeå i lördags. Trots snö, snålblåst och konkurrens från andra demonstrationer slöt runt 80 personer upp.

Jan Hägglund, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna, talade om att världen hamnat i den djupaste ekonomiska krisen se­dan 1930-talet.
– Vilka ska betala krisens bördor? frågade sig Hägglund i sitt tal.
– Dagens kris visar att det behövs en ny politisk kraft – för enad kamp till försvar av jobben:
– Tillsammans skulle vi kunna påbörja organiseringen av en facklig opposition och utmana de passiva facktopparna samt kämpa för utlysandet av landsomfattande protestdagar till försvar av jobben.
Maria Öhman, ung antirasist, tala­de om hotet från rasister och ­nazister.
Jan-Olov Carlsson från socialistis­ka partiet, vice ordförande i Metall­klubben på Volvo Lastvagnar i Umeå, efterlyste mer protester och kraftfullare åtgärder mot varslen från regeringen.
– De varsel vi sett hittills är bara början, sa Jan-Olov. Den här härdsmältan kommer att leda till många panikvarsel.
Matti Holstein från kommunistis­ka partiet talade om behovet av att bekämpa EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget.
Demonstrationen arrangerades av nätverket Enad Vänster (Iranska fö-reningen, Kommunistiska partiet, Rättvisepartiet Socialisterna, Socialistiska partiet och Somaliska förening­en).
Demonstrationen avslutades med en uppmaning till alla att vara med och stödja Volvoklubbens planerade demonstration nästa helg.
Davis Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!