Umeå: Kampanj mot nedskärningar på ungdomsgårdar

2008-05-21 16:21:32
– Det är otroligt dumt att stänga fritidsgårdarna under sommaren, menar Davis Kaza, ungdomsansvarig för Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå.

Hamnmagasinet är ett slags ungdo­mens hus i Umeå för lite äldre ungdomar. I år stängs Hamnmagasinet under juli. Detsamma gäller Ålidhemsgården och Athena.
Ifjol hade dessa fritidsgårdar regelbunden verksamhet två kvällar i veckan, även under juli. Även ­andra gårdar får minskade resurser.
– För många ungdomar är ungdomsgårdarna ett viktigt alternativ till dyr kommersiell verksamhet, fortsätter Davis.
– Gårdarna fyller också en viktig roll i att förebygga alkohol- och drogmissbruk. Att makthavarna beslutat att stänga fritidsgårdarna, just under sommaren, då skolorna är stängda, är ovanligt dumt.
Nedskärningarna på Hamnmagasinet handlar dessutom inte bara om sommaren 2008. Beräkningar visar att den personalstyrka som är tillgänglig, för kvälls- och helgverk­samhet, har krympts.

Pengar finns

– Makthavarna sparar pengar på ungdomarnas gårdar. När det gäller satsningen på att Umeå ska bli Europas Kulturhu­vudstad 2014 sparas det inte; om Umeå utses till kulturhuvudstad beräknas kostnaderna bli cirka 300 miljoner kronor!, fortsätter Davis.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har startat en kampanj mot dessa angrepp på ungdomar. RS genomförde en uppvaktning av fritidsnämnden på tisdagen den 20 maj och har startat en namninsamling.
– Vi tror att många vill ­engagera sig i denna fråga. Vi hoppas kunna samla en bred opinion bakom ­kravet på att kommunledningen ­tillskjuter de pengar som krävs för samma öppethållande på fritidsgårdarna som ifjol, säger Davis.
Frågan verkar vara ”en het potatis” för makthavarna i Umeå. En hög tjänsteman har ringt till Offensivs redaktion i Umeå och frågat efter källan till uppgifterna om Hamnmagasinet. Tjänstemannen upplystes om att det, enligt Tryckfrihetsförordningen, är olagligt att efterfråga en journalists källa.
Frank Pettersson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!