Umeå: Manifestation mot landets näst sämsta luftkvalitet

2008-03-19 15:26:37
Den 15 mars anordnade Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå en miljömanifestation, som del av sin klimatkampanj.

Ett sextiotal människor samlades på Rådhustorget och Ingrid Eriksson från Rättvisepartiet Socialisterna förklarade miljöproblemet Umeå och visade olika möjligheter att kämpa ”mot den näst sämsta luftkvaliteten i hela Sverige”:
– Vi kräver gratis kollektivtrafik och samordnade varutransporter, för att minska skadliga utsläpp i Umeå.
Jan Hägglund, Rättvisepartiet Socialisterna, berättade om den globala klimatsituationen och sa att det behövs snar handling:
– Makthavarna skulle kunna satsa på en kraftig utbyggnad av tågtrafik och vindkraft – något som snabbt skulle få en mätbar effekt. Men de vill inte. Trots att pengar finns. Tvåhundra miljarder delades ut under 2007 till storföretagens ägare. Det är mer än vad Banverket vill ha, men inte får, för att bygga ut godstrafiken – under tio år. Något som skulle kunna minska utsläppen i Sverige med en miljon ton koldioxid, sa Hägglund.
Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå kommer att fortsätta sin klimatkampanj, exempelvis med en mobilisering till European Social Forum i Malmö i september och FN:s nästa miljömöte i Köpenhamn 2009.

Philipp Nerger

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!