Umeå: Misstänkt Hagaman gripen

2006-12-09 23:29:53
Polisen har gripit en person som misstänks vara den så kallade ”Hagamannen”, som mellan 1998 och 2005 misstänks för åtta överfall och våldtäkter i Umeå. Det sist kända dådet, i december 2005, var speciellt våldsamt. Detta dåd skedde efter ett uppehåll på fem år, då inga anmälda brott ansågs tyda på inblandning av Hagamannen.

I Sverige är utredningen, enligt Västerbottensnytt, den största som Riksmordkommissionen varit inblandad i sedan mordet på Olof Palme. Jakten på Hagammannen har inneburit den största polisinsatsen någonsin i Västerbotten. Några siffror: 2 500 personer har förhörts, varav vissa flera gånger – enbart sedan december 2005 har 1 400 personer förhörts. 777 personer har DNA-testats och 30 poliser har jobbat med fallet kontinuerligt – ibland har uppemot 50 personer varit involverade.

Stor utredning

Gripandet skedde efter ett tips från en privatperson. Genom ett DNA-test kunde den nu gripne knytas till dåden. Han är häktad på sannolika skäl för tre fall: en våldtäkt samt försök till mord och grov våldtäkt i två fall.
– Under resans gång kan fler fall komma att knytas till den misstänkte, säger åklagare Annika Öster i Västerbottens-Kuriren (VK) 1 april.
Mannen hävdar dock att han är oskyldig och det förtjänar att påpekas att han ännu inte är dömd, utan fortfarande misstänkt. Detta tenderar media som vanligt att glömma. DNA-testet uppges dock ha fått betyget ”med visshet” av Statens kriminaltekniska laboratorium. Högsta träffsäkerheten på en åttagradig skala. Dessutom uppger polisen att de har andra indicier som pekar mot mannen. Sannolikheten att de hittat rätt person verkar stor.

Rädsla begränsar

Många i Umeå, inte minst kvinnor, känner förstås idag en stor lättnad. Brottslingar som begår överfallsvåldtäkter av den typ Hagamannen genomfört är visserligen mycket ovanliga (de utför bara cirka tio procent av de anmälda våldtäkterna), men de påverkar ändå vardagen för alla tjejer och kvinnor. Man är rädd och ändrar sitt beteende: stannar hemma, åker taxi, går hem tillsammans med kompisar eller ber att pojkvännen kommer och möter. Rörelsefriheten begränsas. Brutaliteten i den sista våldtäkten i december har gjort det hela extra skrämmande.
Samtidigt är det förstås helt fel att, som bland annat Västerbottens-Kuriren gjort, basunera ut att ”Umeås kvinnor kan andas ut” (30 mars). När reportern Karin Hörnfeldt i samma tidning skriver att ”kvinnorna kan känna sig trygga igen” och att ”Vi återtar makten över vår stad igen” undrar man vilken planet hon kommer ifrån. Vilka ”vi” ?
Bara för några veckor sedan försökte tre män våldta en kvinna i centrala Umeå. För att inte tala om det vanligast förekommande våldet mot kvinnor: det som pågår innanför hemmets väggar. Ofta i tysthet, utan stora rubriker. Kvinnorna som utsätts för detta våld kan inte känna sig trygga bara för att Hagamannen nu troligen är gripen.

Mediacirkus

Mediacirkusen kring gripandet har förstås varit, och är, enorm. Att Expressen snabbt valde att publicera både namn och bild, bekräftar denna tidnings vidriga hyenamentalitet. Man bortser totalt från hur den misstänktes barn, sambo och övriga omgivning drabbas. Man bortser från att den gripne ännu inte är dömd.
Att öka lösnummerförsäljningen är det enda som gäller. Åklagaren menar nu också att publiceringen kraftigt har underminerat utredningen, detta då värdet av så kallade fotokonfrontationer sjunker – alltså när de kvinnor som blivit överfallna får se en bild av den misstänkte för att eventuellt kunna identifiera honom.
Rapporteringen i lokala media är också fortfarande omfattande. Man försöker hitta nya vinklar hela tiden. Ändå har man tack och lov varit förhållandevis återhållsamma.
Är ”Hagamannen” ett ovanligt fall? Ja, delvis. Inte i bemärkelsen att det inte finns fler män som våldtar och misshandlar kvinnor. Exempel på denna extrema form av kvinnoförtryck finns nästan varje dag i media. Ändå kan man inte säga att ”Hagamannen” är någon vanlig våldtäktsman. Han har begått ett stort antal brutala brott under mycket lång tid. Om den gripne nu visar sig vara rätt person, så har han dessutom under denna tid klarat att leva ett avancerat dubbelliv. Med jobb, familj och fritidsintressen.

Tragedi

Chocken för anhöriga, grannar och arbetskamrater blir förstås extrem, vilket gör det hela extra tragiskt.
Elever på Hagaskolan satte ord på en del av tragedin i VK 1 april:
– Det måste vara värre att få reda på att ens pappa är Hagamannen än att han dör.
Hur detta kunde ske, och varför ingen märkte något, är frågor som många ställer sig idag. Bakom brotten döljer sig en människa. Vilken ångest, frustration, aggressivitet eller maktbehov som drivit honom kan vi inte veta. Allt blir bara spekulationer. Det vi vet är att väldigt många människor har drabbats. Det vi vet är att våldet mot kvinnor fortgår. Just i detta fall kan vi nu bara hoppas att polisen gripit rätt person. Vi hoppas även att alla drabbade får allt det stöd de behöver, både offer och mannens anhöriga. Samtidigt måste kampen mot det våld och de våldtäkter som dagligen drabbar kvinnor fortsätta.

Ingrid Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!