Umeå Pride: Stor parad – men dyrt inträde

2010-09-09 13:32:00
Under helgen den 2-5 september anordnades Umeå Pride för femte året i följd. Arrangemanget som lockat fler deltagare för varje år hade även bra uppslutning under lördagens Prideparad. Men desto glesare var det i Döbeln Park, där det kostade 150 kronor i entré.

Uppåt 1 000 personer gick med i årets Prideparad genom Umeå. Sol, skratt och god stämning rådde i paraden, men besvikelsen var stor för många som ville fortsätta festligheter­na inne på ”Prideområdet”. Arrangörerna tog nämligen 150 kronor i inträ- de.
– Det är synd att det ska vara så dyrt. Man utestänger väldigt många. Nu riktas det istället till det redan medvetna skiktet i dessa frågor, sa en kvinna som stannade till och köpte Rättvisepartiet Socialisternas valmanifest efter att ha vänt vid entrén.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) fanns på plats innan och efter paraden och gick självklart med ge­nom stan, där knappar, hbt-pamfletter, valmanifest såldes och behovet av en kämpande hbt-rörelse framfördes.
I en tid av hårdare samhällsklimat där arbetare och unga får betala kapitalismens kris, ser vi också hur jämställdheten trycks tillbaka.
Jobbslakt, sänkta löner och nedskärningar i offentlig sektor omöjliggör exempelvis satsningar på hbt-kompetens i utbildning, yrkesliv och på ungas fritidsverksamhet. Alla resurser läggs på att klara av vardagen inom dessa områden.
Etablissemangets ovilja att lösa problemen leder till att missnöjespartier som rasistiska Sverigedemokraternas får ökat stöd och att klimatet riskerar att hårdna ytterligare.

RS kämpar mot rasismen, sexismen, homofobin och heteronormen i samhället, för återinförandet av asylrätten. Vi är socialister som kopplar ihop hbt-kampen med kampen mot högerpolitik och kapitalism.

RS Umeå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!