Umeå: Rädda vård och omsorg

2009-10-01 15:31:09
Nu väntar kraftiga nedskärningar inom socialtjänsten i Umeå. Enligt ekonomichefen fattas 120-160 miljoner kronor nästa år.

Redan i år genomförs en så kallad ”åtgärdsplan” (läs nedskärningsplan) som omfattar nästan 70 miljoner kronor. Dessutom har man infört anställningsstopp.
Bakgrunden är att behoven ökar snabbare än resurserna.
Fler äldre och handikappade som behöver service, fler anmälningar om barn och unga som far illa samt öka­de kostnader för socialbidrag är några faktorer. Omsatt i tjänster motsvarar sparkraven cirka 300 heltidstjänster.

Enligt en konsekvensbeskrivning som gjorts skulle en så kraftig minskning innebära kraftigt sänkt kvalitet i alla verksamheter.
På vissa boenden skulle det inte vara möjligt att upprätthålla en säker omvårdnad.
– På kort sikt måste socialtjänsten få de extra bidrag regeringen har lo­vat. Dessutom borde de 38 miljoner kronor som redan avsatts till Kulturhuvudstadsåret istället gå till den sociala sektorn. På sikt måste mer av samhällets resurser gå till de ökade behoven inom vård och omsorg istället för till skattesänkningar för företag och rika, säger Jan Hägglund, gruppledare för Rättvisepartiet Socialister­na i Umeå kommunfullmäktige.
– Vi genomför nu arbetsplatsbesök inom äldreomsorgen för att ta re­da på mer om läget. Dessutom är vi med och planerar protester mot privatiseringar och nedskärningar i samband med EU-toppmötet i Umeå den 14 oktober, berättar Jan.
Ingrid Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!