Umeå: Var står vänsterpartiet i badhusfrågan?

2006-07-28 15:40:56
UMEÅ Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå sa tidigt nej till ett badhus på kajen. Vi förordar istället Nolia eller Nydala. Detta är platser som rymmer en 50-meters bassäng, med den större vattenyta detta innebär. (Då det inte tävlas/ tränas för längder på 50 meter omvandlas självklart denna vattenyta till fler och kortare ”motions-längder”).
Nu har alla de fyra borgerliga partierna i Umeå, samt miljöpartiet, också tagit ställning för en 50-meters bassäng.
Vi tolkar ställningstagandet för en 50-metersbassäng som att även dessa fem partier, i praktiken, tagit avstånd ifrån Kajen då det gäller placering av det nya badhuset. Om detta är riktigt innebär det att Rättvisepartiet Socialisterna och ytterligare fem partier idag säger nej till att placera det nya badhuset på Kajen. Stämmer vår tolkning vore detta mycket bra!
Många inser att Kajen kan omvandlas till ett litet paradis, t ex med promenadstråk, park, kaféer och utomhusscen. Flera opinionsundersökningar har visat att de flesta umebor inte vill ha ett badhus på Kajen.

Inget stöd för Kajen

Den symboliska folkomröstning som Rättvisepartiet Socialisterna genomförde lördagen 10 juni visade samma trend som opinionsmätningarna. Bara en (1) procent av de röstande föredrog Kajen som alternativ. Det populäraste alternativet var Nolia, som fick 50 procent av rösterna. Sedan följde Nydala med 40 procent.
Om (s) skulle föreslå Kajen är det mycket möjligt att det endast är genom ett aktivt stöd från Vänsterpartiet som detta kan genomföras. Vi undrar därför: var står (v) i denna fråga?
Enligt fritidsnämndens skrivelse skulle ett badhus på Kajen innebära att ungdomarnas drogfria träffpunkt, Hamnmagasinet, sannolikt rivs? Är (v) beredda att medverka till en rivning av Hamnmagasinet?
Rättvisepartiet Socialisterna anser dessutom att en lokal folkomröstning ska genomföras om badhusets placering! Och att ett nytt dyrt skrytbygge bör undvikas – oavsett placering !

Ingrid Eriksson
Jan Hägglund

Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!