Umeås budget slår hårt mot de svagaste

2013-11-11 09:32:58
Stora neddragningar på vardagsverksamheterna och en jättesatsning på prestigeprojekten – så kan Umeås budget för 2014 sammanfattas.

Nästa år har Umeå utsetts till en av två kulturhuvudstäder i Europa. Det har fått de lokala politikerna att helt släppa på de annars stenhårda kraven på att hålla igen med kostnaderna. Förutom att kommunen går in med 100 miljoner kronor i kulturhuvudstadsprojektet (vem vet om det kommer att räcka) så togs det ett snabbt beslut 2011 om att bygga ett nytt spektakulärt kulturhus vid ­Umeälven.
Kostnaderna för bygget har skenat. Just nu beräknas den årliga kostnadsökningen för lokalerna jämfört med dagens stadsbibliotek till 60 ­miljoner kronor årligen.
Till det kommer kostnader för den utökade verksamhet som planeras på ytterligare 30 miljoner kronor per år.
De extra 90 miljonerna är nästa lika mycket som hela Umeås kulturbudget i nuläget. Nu fick kulturhu­set bara anslag för hyreskostnaderna i årets budget. Några anslag för verksamheten finns inte med.

Det innebär att de farhågor som fanns om att satsningen på det nya kulturhuset skulle gå ut över biblioteksfilialer och annan kulturverksamhet håller på att bli verklighet. Som om inte det var nog kommer inom de närmaste veckorna bygget av ett nytt stort äventyrsbad i centrala Umeå att starta. Här handlar det om cirka 400 miljoner kronor som ska investeras.
Samtidigt innebär årets budget hårda besparingar på alla kommunal vardagsverksamhet. Hårdast ­drabbas den tekniska förvaltningen, där sådant som snöröjning, gatu- och fastighetsunderhåll ingår. Det är bara att hoppas att det snöar lite i vinter.
Socialnämnden får ett litet tillskott, men det räcker inte alls för att det ska motsvara ökningen av ­antalet äldre.
På samma gång skrotas ­satsningar som kommunala ungdomsjobb och minskning av antalet delade turer in­om äldreomsorgen.

Det är Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som styr i Umeå. Makalöst nog betecknar även Vänsterpartiet årets budget som en satsning på de svagaste i samhället.
Det är nog få av de som arbetar in­om äldreomsorg, snöröjning eller bi­bliotek som tror på denna beskrivning idag och än färre lär det vara när effekterna av denna budget börjar märkas under nästa år.
Att det skinande nya kulturhuset vid älven invigs i slutet av året lär vara en klen tröst.

Thomas Abramsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!