Underhållande samhällskritik av Spångs Orkester

2017-06-11 10:42:24

foto: Lanna Olsson
Gripande och starkt.

Det landar båtar vid vår strand är en teaterpjäs med dans­inslag (eller Raveteater som skaparna själva kallar det) av gruppen Spångs Orkester. Pjäsen består av olika scener med ett genomgående tema: Hur bemöter vi varandra, och framför allt, hur bemöter personer med en trygg tillvaro personer som bär på trauman?

Scenerna är tillskruvade, men trots det är det inte svårt att förstå och i många fall känna igen de situationer som scenerna baseras på.
Ett exempel är en scen där en person utklädd till en kantarell söker jobb hos fyra personer i flugsvampsdräkter. Scenen är ett kafkaeskt scenario som minus svampdräkterna mycket väl skulle kunna utspela sig på Migrationsverket eller Arbetsförmedlingen, där en person som uppenbarligen har kompetens och vill börja jobba fastnar i en hopplös byråkrati av olika papper som ska fyllas i och ansökningar som skall göras.

En annan scen som känns högst relevant idag utspelar sig i form av en klassisk amerikansk TV-show med en uppblåst programledare och deltagare som skall tävla. Priset i tävlingen är asyl i USA och deltagarna är Karl-Oskar och Kristina från Wilhelm Mobergs klassiska roman Utvandrarna.
En förnedrande TV-tävling där fattiga svenskar ställs mot varandra och blir utsatta för diverse fördomar blir en klockren metafor för hur svenska staten idag behandlar de som har flytt från krig, fattigdom och förtryck.

Allt som allt är Det landar båtar vid vår strand en bra och underhållande teaterföreställning med många viktiga poänger om dagens samhälle.

Regi: Frida Spång

Koreografi: Ester Olofsson

Av Frida Spång med hjälp av ensemblen

Medverkande:

Maja Frykberg Andersson

Anna Belstock

Hjalmar Wide

Ester Olofsson

Andreas Huumonen

Rasmus Gisby

Frida Spång

Robert Printa

Danni Cabaruvias

Speldatum 31/5, 1/6, 7/6, 9/6, 10/6, 11/6 (matiné), 13/6, 14/6, 16/6, 17/6

Gästspel på moment:teater i GubbängenVill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!