Ung i Sverige till Förortsforum

2018-05-16 14:20:25


Hadi Qasemi.

Förortsforum för rättvisa i Husby lördag den 19 maj kommer att ge svar på tal från förorts- och välfärdsaktivister mot de auktoritära och flyktingfientliga utspel som präglar upptakten till årets valrörelse och som allt tyder på kommer att upprepas Järva politikerveckan i början av juni. 

Att som ledande politiker gör stoltsera över ”svenska värderingar”, men samtidigt trampa på de mest utsattas elementära mänskliga rättigheter, är outhärdligt.
Arrangörerna är därför särskilt stolta över att välkomna Mahmood Rezaie, en av Ung i Sveriges mest kända profiler, och den 17-årige konstnären Hadi Qasemi, som har varit på flykt under fyra år innan han lyckades ta sig till Sverige som ensamkommande 15-åring. Då får också forumets deltagare chansen att se några av de tavlor och skulpturer som han tidigare i våras ställde ut på Kulturhuset under rubriken ”Här ska vi inte dö”. Arrangörerna hoppas också få forumets stöd för kravet på amnesti åt de unga afghanerna och alla som flytt från krig och förtryck.  

Skallet mot flyktingar, integrations- och förortsproblem tjänar också till att vända bort intresset från att de senaste 30 årens regeringar har tillåtit ett fåtal redan rika att samla på sig enorma förmögenheter, samtidigt som välfärden har skurits ner, privatiserats och fördelats allt mer utifrån plånbokens tjocklek.
Mot detta måste vi därför själva resa oss för att tala högt om de skriande klassklyftor som sliter isär samhället i allt från inkomster och kapital till tandhälsa och livslängd, fattigdom och trångboddhet, segregerade skolor och en grov diskriminering av hyresrätter. Nya initiativ behövs som kan förena förorts- och välfärdsaktivister i en gemensam front med förortens boende och arbetare, hyresgäst- och fackföreningar, skolfolk och elever, kulturarbetare och miljöaktivister.
I ett Sverige som behöver bygga tiotusentals nya bostäder, förbättra skolor, vård och omsorg, klimatomställa industri och trafiksystem, ska alla utspel om sänkta lägstalöner avvisas och ingen som kan och vill jobba behöva gå utan ett riktigt arbete med avtalsenlig lön.
Järvaprofilen Mohamed Hagi Farah kan också räkna med starkt stöd för kravet på extra insatser och socialt stöd för det stora skikt av ungdomar som är offer för en fallerad skolpolitik, som individuellt anpassade utbildningar och lärlingsplatser som leder till riktiga jobb. 

Under forumet organiseras parallella panel- och gruppdiskussioner om skola, bostad, trygghet från våld och grön omställning. Mot konsekvenserna av vinstdrivande skolor och segregerande skolval kommer inte minst lärarna Göran Drougge och Magnus Ekblom att tala, i öppet trots mot Academedias försök att sparka och omplacera dem som straff för deras envisa kamp för en skola utan vinstintressen. I den kampen får de också högljutt understöd av Tomas Carneheim och lärarbandet Magistern.
I bostadskrisens Sverige, där hyresrätter straffbeskattas och riskkapitalbolag köper upp och fuskrenoverar miljonprogramshus till hutlösa hyreshöjningar kommer flera röster att höjas för en ny bostadspolitik. En av dessa är bostads- och urbanforskaren Domika Polanska. En annan är Kristofer Lundberg, nyvald ordförande för Hyresgästföreningen Region Västra Sverige, som har gått i spetsen för en imponerande bostadskamp i Göteborgs förorter.
Under forumets gröna panel- och gruppdiskussion kommer Anita Karp från Gulliga folkrörelsen och Norra Järva Stadsdelsråds styrelse att utveckla argumenten i ett medborgarförslag på ekologiska stadsodlingar för närodlade grönsaker för avsättning till lokala marknader och egna kök i skolor, förskolor och äldreboenden.

När hela samhället måste klimat­omställas vore det av stort värde om förorts- och miljöaktivister kunde enas bakom ett krav på att staden ska byggas klimatsmart med investeringar i utbyggd och avgiftsfri kollektivtrafik före motorvägar.
För ett Sverige som måste byggas om jämlikt, jämställt och hållbart krävs till syvende och sist att en välfärd utan vinstintressen skapas, där riskkapitalets och pengarnas makt över skolor, vård, omsorg, bostäder, kollektivtrafik och samhällets klimatomställning bryts och ersätts med en demokratiskt utarbetad och kontrollerad planering av samhällsbygget.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!