Unga fackliga kräver trygga jobb

2015-06-24 15:56:03

foto: Offensiv
Fackligt aktiva ungdomar från Handels och Byggnads kampanjar mot otrygga anställningsformer. Från vänster: Kajsa Norin, Jenny Schöldin, Felix Le Blanc och My Sternberg.

Handels lokala ungdomskommitté i Stockholm tar kamp mot otrygga anställningar. Den 29 maj samlades fackliga ungdomar för att dela flygblad och samtala med allmänheten. Tal hölls på bussar och det diskuterades med passagerare – med god respons.

Genom att sprida berättelsen om Natalies arbetslivserfarenheter, en av många bittra erfarenheter, vill Handels unga uppmärksamma att det är oacceptabel att leva på det sättet en gör med otrygga jobb.

– Om en säger att en inte kan jobba slutar de att ringa. Arbetsgivare behöver inte motivera varför de säger upp en, de kan bara sluta ringa en. Enda chansen att vara ledig är om jobbet inte ringer, samtidigt som man aldrig kan vara säker på att hyran kommer gå att betala, säger My Sternberg, 24 år gammal och aktiv i Handels.

På bland annat buss 3 mot Söder­sjukhuset lyssnade passagerarna nyfiket.

– Hej! Har ni tid en minut? Vi är ungdomar aktiva i LO och vi vill berätta historien om Natalies arbetsliv för er. Hon har i flera år råkat ut för den hemska anställ­ningsformen allmän visstid utan att ha kunnat få en fast anställning. Förra sommaren tvingades hon jobba 30 dagar i sträck utan att kunna säga ifrån, agiterade en av två medlemmar i Byggnads ungdomskommitté i Stockholm som dök upp för att visa solidaritet. 

Andra delade flygblad och talade med passagerare i den andra änden av bussen. 

– Vi är här för att stötta. Trygga jobb handlar om att kunna ha ett tryggt liv och kunna förverkliga sina drömmar, sa Felix Le Blanc, också medlem i Byggnads.

– Allmän visstid bidrar till en väldigt otrygg arbetsmarknad och är en anställningsform som börjar dyka upp mer och mer, speciellt inom handelsbranschen. Man kan varken ta lån eller hyra lägenhet utan ett fast jobb. Det handlar om rätten att bli vuxen och att kunna planera sitt liv. Allmän visstid borde åka ut ur Las (Lagen om anställningsskydd), säger Kajsa Norin, 22 år gammal och aktiv i Handels, och fortsätter:

– När vi får fast jobb är det oftast deltid eller nolltimmarskontrakt.

Jenny Schöldin, medlem i Handels, berättar att de som har allmän viss­tidsanställning oftast inte vågar gå med i facket eller säga ifrån om arbetsmiljön brister.

– På min arbetsplats var det en som var allmän visstidsanställd som blev sexuellt trakasserad, men som inte vågade säga ifrån för att få behålla jobbet. Tack vare att det fanns fast anställda som var fackliga kunde de få stopp på trakasserierna på den arbetsplatsen. Och det är bara ett exempel av många där man inte vågar säga ifrån och kämpa för bättre villkor, berättar Jenny.

My Sternberg fyller i:

– De flesta som har otrygga anställningar vågar inte ställa några som helst krav på sin arbetsmiljö överhuvudtaget. Vissa får jobba åttatimmarspass i butiker själva, vilket gör att de inte kan ta rast för att lämna butiken om de måste på toa eller handla mat. Du vågar inte ställa några krav, för då blir du av med jobbet. Många resonerar att ett jobb lite då och då, eller 30 dagar i sträck, är bättre än inget jobb alls. Det är en ohållbar rullning i läskig riktning som arbetsmarknaden rör sig mot.

– Vi kommer att försöka bilda aktionsgrupper i syfte att få fler som kan delta på aktioner. Vi kommer att fortsätta driva kampen för trygga jobb. Allmän visstid ska bort, avslutar My Sternberg. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!