Unga flyktingar utvisas i bojor

2017-06-11 10:42:24

foto: Natalia Medina
De brutala utvisningarna måste stoppas. Nya demonstrationer, som den i Stockholm i mitten av oktober (bild), måste genomföras.

20 ensamkommande unga flyktingar med bojor runt händer, fötter och hals fördes av närmare 100 poliser till det väntande planet mot Kabul. En av de unga hade samma dag hämtats från det sjukhus där han vårdades som självmordsbenägen. Denna tvångsutvisning den 30 maj ska följas av fler, enligt regeringen och Migrationsverket.
Två bussar väntade för att ta ungdomarna från förvaret i Åstorp till Kastrup. Ett hundratal förtvivlade demonstranter skrek ut sin avsky. Ensamkommande ropade efter sina vänner.

Vilka utvisas?
Minst en av dem som utvisades var självmordsbenägen. På måndagen (den 29 maj) kom besked om ”att han skulle stanna på sjukhuset fram till fredag den 2 juni. Med kort varsel fick hon [hans ombud] under måndagen ett ändrat besked; nu hade han istället både besöks- och telefonförbud. Förvars­ombudet kontrollerade då om han var bokad på deportationsplanet vilket visade sig vara fallet”, rapporterar nätverket #vistårinteut.
I oktober 2016 tvingade EU och Sverige med hjälp av ekonomiska morötter och piskor fram ett avtal med Afghanistan om tvångsutvisningar. EU-kommissionen räknar med att 80 000 ska utvisas, varav tusentals från Sverige.
De som utvisas har varit i Sverige i närmare två år eller mer. De har känt en viss trygghet, lärt sig svenska och fått nya vänner. Men efter regeringens helomvändning på hösten 2015 har situationen helt förändrats. ”Jag kände det som om jag var död”, beskrev en av de utvisningshotade för nätverket #vistårinteut. 68 ensamkommande barn hade försökt ta sitt liv det senaste året, rapporterade Socialstyrelsen i mars. Fyra självmord utfördes enbart under årets tre första månader.

De allra flesta ensamkommande afghanerna kom inte från Afghanistan, utan från Iran dit deras föräldrar flytt. Dagens Nyheter berättade om en av dem: ”Hamzeh Nouri berättar i telefon att hans familj flydde från Afghanistan till Iran redan för 40 år sedan, långt innan han var född”. Många är hazarer, en minoritet som är shiamuslimer och därmed en måltavla för talibaner och IS. När den iranska staten ville kalla in dem som soldater i kriget i Syrien flydde många unga mot Europa och Sverige.
Totalt var det 40 000 afghaner som sökte asyl år 2015, varav 23 000 barn. På 1,5 år – från 1 januari 2016 till 1 maj 2017 – har bara 16 287 ansökningar behandlats, enligt Migrationsverkets egna siffror. Av dem har drygt var tredje, 5 977, fått avslag. Hur stor del som är unga framgår inte av statistiken.

Vad hände när de kom till Afghanistan?
De som utvisades den 30 maj landade i Kabul nästan direkt efter det stora bombattentatet. ”Det var ett helvete. Blodiga människor kom gående och vi såg många döda”, berättade Waseem för blankspot.se. Han säger också att gränspoliserna och Migrationsverkets personal vägrade att gå av planet, av rädsla för terrorn. Faktum är att ambassader och myndigheter som Migrationsverket i Kabul är byggda som fästningar och att personalen använder helikopter eller pansarfordon som transportmedel.
De som tvångsutvisas från Sverige erbjuds boende i maximalt 14 dagar, sedan får de klara sig själva. Vad händer sen? ”De blir en väldigt bra resurs för olika terrorgrupper, för pedofiler som utnyttjar barnen. Så de blir en resurs för de kriminella istället för Sverige”, säger Omid Mahmoudi från Ensamkommandes förbund (svd.se).

”Situationen här gör att de är helt desperata. Min erfarenhet är att över hälften av de som deporterats hit lämnar Afghanistan inom ett par månader igen”, säger Abdul Ghafoor från AMASO, Afghan Mi-grants Advice And Support Orga-
nisation, till gp.se. Han utvisades själv från Norge år 2013 och säger att situationen blivit mycket värre sedan dess. Fler utvisade anländer från EU-länder och våldet har ökat kraftigt. Självmordsbombarna har ofta civila folksamlingar som mål.
Abdul Ghafoor mötte två av dem som utvisades den 30 maj. Han rapporterar att de är i totalt chocktillstånd, utan nätverk och förankring i Kabul. ”Man måste klara sig själv i detta landet. Här finns inga myndigheter som tar hand om dig, så vad gör man då? Man får gå till en väpnad grupp, till talibanerna, eller så faller man in i kriminalitet och narkotika som ett sätt att tjäna pengar”, kommenterade Björn Lindh, Svenska Afghanistankommittén (gp.se). ■


Många myter sprids om de ensamkommandes ålder. Efter en undersökning förra veckan påstod flera media att 75 procent är över 18 år.
Faktum är att den undersökning som har gjorts omfattar 581 av 35 000 ensamkommande. Rättsmedicinalverket bedömde att 452 var över 18 år. Det är viktigt att veta att de flesta forskare och läkare anser att felmarginalen är tre år – alltså kan den som anses vara 18 år i verkligheten vara mellan 15 och 21 år.
De som undersökts är de som Migrationsverket har trott vara över 18 år. Även bland dem har alltså Rättsmedicinalverket ansett att en fjärdedel är under 18 år. De har också väntat omkring 1,5 år, vilket innebär att den som anses vara 19 år idag var barn när hen anlände.


Nu anmäls polisen för trakasserier mot de flyktingar som demonstrerar utanför Migrationsverket i Malmö. De flesta kommer från Irak, men den senaste tiden har även afghaner deltagit.
Demonstrationen har pågått dygnet runt sedan den 14 maj. Polisen har sedan dess gjort allt för att ingen ska kunna sova där på nätterna. Filtar har beslagtagits, liksom även vattendunkar och banderoller.
”Polisen utsätter demonstranterna för dagliga trakasserier, samtidigt som de uppmuntrar demonstranterna att ge sig iväg och lämna platsen. Trots polisens agerande behåller demonstranterna sitt lugn, då de ej vill provocera polis”, förklarar Fatma Sadek från Refugees Welcome Sverige, som tillsammans med Centrum för Sociala Rättigheter har anmält polisens agerande till Justitieombudsmannen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!