Unga vill inte gå i Björklunds klasskola

2012-09-02 01:23:56
Gy 2011, alltså utbildningsminister Jan Björklunds stora reform, visar sig nu efter ett år vara en total katastrof. Någon form av kriskommission bestående av lärarfacken och elevrepresentanter borde genast tillsättas för att hitta en räddning.

Det är deprimerande att scrolla igenom gymnasieintagningens översikt för Stockholms län. Några axplock:
Bygg- och elprogrammet på Botkyrkas praktiska gymnasium – 31 av 40 platser lediga. Barn och fritid på Didaktus, Jakobsberg, 17 av 20 platser lediga.
Vård och omsorg, Didaktus Lilje­holmen, 29 av 40 platser lediga. Distra Byggymnasium, 35 av 44 platser lediga. Gensta praktiska gymnasium, 36 av 52 platser lediga. Yrkesgymnasiet Huddinge, 30 av 64 platser lediga. Och så vidare.

Fackförbundet Byggnads uppmärksammar problemet i ett kraftfullt pressmeddelande där ordförande Johan Lindholm uttalar sig:
– Det är ytterst regeringen och utbildningsminister Jan Björklund som är ansvarig för den situation vi nu har. Regeringen har tagit bort högskolebehörigheten på yrkesutbildningarna och därmed delat in ungdomar i a- och b-lag. Nu visar det sig att många låter bli av att välja yrkesutbildningarna för att man vill ha högskolebehörighet och inte hamna i ett b-lag med sämre möjligheter till framtida utveckling.
– Kommer de här utbildningarna ens starta, vem tar ansvaret för de elever som faktiskt sökt in?, frågar sig Ruben Derkert, ansvarig för Rättvisepartiet Socialisternas skolkam­panj.
– Det här visar att ungdomar har försökt välja bort Björklunds klassskola. Att man måste plugga till högskolebehörigheten vid sidan om hjälper inte precis den skoltrötta, vilket sades när reformen lanserades. Men risken är ju uppenbar att många elever som nu börjar på högskoleförbe­redande program – fast de egentligen skulle ha velat gå yrkesprogram – kommer att hoppa av och stå helt utan utbildning. Framöver kommer det att bli ont om utbildad arbetskraft. För branscher som vård och barnomsorg – som redan nu har problem – skapas en ännu mörkare framtid. Högeralliansen anser säkert att de jobben i ännu högre grad ska utföras av lågavlönade, kanske t o m papperslösa arbetare, avslutar ­Ruben.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!