
Mellan år 2000 och 2006 ha-de den psykiska hälsan förbättrats inom alla åldersgrup- per, förutom bland ungdomar mellan 16-24 år.
Självmordsförsöken hade även de minskat i de flesta åldersgrupperna, också här var undantaget ungdomar. Idag mår ännu fler ungdomar sämre.
Trafikolyckor och självmord tillhör de vanligaste dödsorsakerna bland barn och ungdomar idag.
I genomsnitt tog ungefär 30 barn och ungdomar livet av sig varje år mellan 2005 och 2008, och 77 procent av de 1 300 barn och ungdomar som vårdades på sjukhus till följd av avsiktlig självdestruktiv handling var flickor. Det är inte konstigt att unga tjejer mår så dåligt idag. Sexistiska, kapitalis- tiska media målar upp ett ideal som man ska passa in i, där det viktigaste är att du ska vara smal.
Bantningshetsen är extrem och allt fler rentav farliga självsvältsmetoder presenteras i media och på internet, eftersom pressen på tjejer och kvinnor gör att det finns en efterfrågan. Vilket i sin tur betyder att företag ser en möjlighet att göra vinster på det.
Luleå kommun, som är S-styrt, planerar att skära ner ca 7 miljoner kronor inom skolan till hösten, samtidigt som de förväntas gå med 40 miljoner kronor i vinst.
Nedskärningarna kommer främst att drabba elevvårdande personal, ett område som redan i princip lider av svältdöden.
Inom gymnasiebyn i Luleå finns till exempel bara två specialpedagoger och det är väldigt svårt att få tag i skolskö- terskan, då hon är tvungen att arbeta på flera skolor samtidigt.
I ett samhälle där det är bevisat att ungdomar mår allt sämre borde det vara otänkbart för politikerna att ta bort elevvårdande personal i skolan, där större delen av den vakna tiden spenderas. Att spara på ett område som kan vara avgörande för ungas psykiska välmående är inte bara bakåtsträvande utan också ett bevis på hur vinstintresset styr framför allt annat.
Josephine Landström